Integratie van ons brein

Ons brein en lichaam zijn een verbazingwekkende wereld die ons van kennis voorziet als nooit tevoren. Werd het vroeger als zweverig gezien als je mediteerde dan kun je dat nu niet meer beweren. Via hersenscans kunnen we zien dat een training in mindfulness invloed heeft op het beter functioneren van ons brein. De horizontale integratie (linker en rechter hersenhelft) en de verticale integratie (tussen hersenstam, limbisch systeem en neocortex) nemen toe.

Evidence based en experience based

Vroeger bestonden natuurlijk nog geen hersenscans, maar door ervaring wist men, dat aandachtstraining werkt. Mindfulness was eeuwenlang ‘experience based’. Nu is het door de mogelijkheid ons brein direct te observeren via hersenscans ook ‘evidence based’. In onze opleidingen maken we van beide kennisbronnen gebruik.

De prefrontale cortex bij meditatie

Door meditatie leren we onze automatische patronen te herkennen en andere keuzes te maken. Onze prefrontale cortex – een soort CEO van ons brein – wordt daarbij flink aangesproken en schijnt daarbij zelfs in volume te groeien. Het gevolg? We ervaren dat we onze reacties kunnen bijsturen in een richting die we écht willen.

Aandacht verandert het brein

Alles wat we aandacht geven heeft direct invloed op onze hersenen. Hiervan maakt meditatie heel gericht gebruikt. We trainen onszelf om onze aandacht te richten op het hier en nu met een houding van vriendelijkheid en openheid. Door ons herhaaldelijk hiertoe uit te nodigen, versterken we de ‘vriendelijkheidsnetwerken’ in ons brein met het gevolg dat we meer ruimte veroveren op onze innerlijke criticus.

Het lichaam als informatiebron

We leren ook dat onze hersenen een brein-lichaam-systeem zijn, waarbij informatiestromen zowel van het brein naar het lichaam gaan maar ook andersom van het lichaam naar het brein. We hebben zelfs neuronale structuren in ons hart en in onze darmen. Het ‘hartbrein’ en het ‘buikbrein’ geven ons wezenlijke informatie over ons welzijn en onze behoefte aan veiligheid. Met mindfulness leren we hiermee direct contact te maken doordat we aandacht hebben voor onze lichamelijke en zintuiglijke ervaringen.

Ons brein als relatie-zintuig

Ons brein is een orgaan dat niet geïsoleerd functioneert. Het is in constante wisselwerking met de buitenwereld. Alle ontmoetingen en relaties veranderen neuronale patronen in ons brein. Positief of negatief. In onze opleidingen geven we daarom expliciet aandacht aan mindful spreken en mindful luisteren, zodat we ook via deze weg onze hersenen helpen beter geïntegreerd te leren functioneren. Zo leggen we in onze relaties de basis voor een samenzijn waarin we veilig kunnen leren en groeien.

Verder lezen over het onderwerp:

Boeddha’s Brein –
Hoe mindfulness je hersens en je leven kan veranderen

De Amerikaanse neuropsycholoog en meditatieleraar Rick Hanson leert ons via meditatieoefeningen en praktische tips – ontleend aan de oude, boeddhistische traditie – hoe we meer zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en een rijker leven gestalte kunnen geven.  Hij laat zien hoe we die hersendelen kunnen stimuleren die rust, levensvreugde en compassie brengen in plaats van gepieker, verdriet en woede.

 

Geheugen voor Geluk –
Neem het goede in je op voor een beter leven

Positieve ervaringen en gevoelens vormen de bouwstenen voor een gezond en gelukkig leven. Rick Hanson laat in dit boek zien hoe je die goede ervaringen en gevoelens kunt vasthouden, en negatieve naar de achtergrond kunt laten verdwijnen. Door Hansons eenvoudige meditatieoefeningen toe te passen, kun je met alledaagse prettige ervaringen je brein anders instellen.