Je bekijkt nu Zeven Neuro-Sensitieve meditaties

Zeven Neuro-Sensitieve meditaties

Evenementen details

Locatie
Academie voor Open Bewustzijn,
ONLINE
online

Datum/Tijd
05 okt 23 - 26 okt 23 / 19:00 - 20:00

Categorieën

Labels Geweldloze Communicatie, Mindfulness


Wat zijn neuro-sensitieve meditaties?

De term ‘neuro-sensitief’ is misschien nieuw voor je. Het betekent: sensitief zijn voor de werking van het brein en het autonome zenuwstelsel. We doen dit vanuit een houding van mindfulness: een uitnodiging tot open, vriendelijke en niet-oordelend bewustzijn. Met deze grondhouding gaan we meditatief op pad op basis van neuro-sensitieve kennis. We leren in onze meditaties samen te werken met ons brein en het autonome zenuwstelsel (AZS).

Wat is hiervan de meerwaarde?

We leren de stroom van informatie die uit ons lichaam komt via ons autonome zenuwstelsel waar te nemen. Ons lichaamsbewustzijn wordt verfijnd. En dat is nuttig, want het lichaamsbewustzijn is de basis waarop we emoties vormen. Het is ook de basis die de sfeer van ons denken bepaalt. Onze verhalen over onszelf, de ander en de wereld hebben hun basis in de autonome staat van ons lichaam.

Minder verdwaald in emoties en gedachten

Als we leren de reacties in ons lichaam te herkennen als basis van onze beleving van de realiteit, raken we minder verdwaald in emoties en verhalen. We leren vanuit een open mind gezonde regulatie en disregulatie in kaart te brengen. We beoefenen neuro-sensitieve mindfulness. Bij stress en gevoelens van onmacht weten we via neuro-sensitieve meditaties de weg terug te vinden naar gemak, rust én levendigheid. Met het gevolg dat we niet meer overspoeld worden door onze emoties. Integendeel, we leren emoties waarderen als uitdrukking van onze levendigheid en eigenheid. Ook ons denken verandert doordat we neuro-sensitieve kennis mindful toepassen: onze verhalen over onszelf en anderen worden vriendelijker, objectiever en creatiever. Er ontstaan spontane inzichten met een betekenis die beter aansluit bij de creatieve ruimte die de realiteit van het leven ons biedt. Zo leggen we een basis om met onszelf, de ander en de wereld vrijer en gemakkelijker om te gaan.

Wat zijn de thema’s?

Via zeven neuro-sensitieve meditaties onderzoeken we de volgende thema’s:

💫 Veiligheid opwekken via de ventrale vagus.
💫 Neuroceptie: veilige en onveilig tekenen in kaart brengen bij onszelf, in contact met anderen en in relatie met de wereld.
💫 De vier sferen van ‘fijn’ en ‘pijn’ leren kennen.
💫 De ‘werktuigen’ adem, stem en beweging gebruiken voor rust én levendigheid in het AZS.
💫 De drie basistoestanden in het AZS: je thuis voelen in het leven, in strijd voelen met het leven of je verdwaald voelen in het leven.
💫 Het in kaart brengen van hulpbronnen ter ondersteuning van gezonde regulatie en bij opvang van disregulatie.
💫 Goedheid en gezondheid in ons AZS versterken.

Voel je vrij om één, meerdere of alle meditaties bij te wonen naar gelang je behoefte.

Doe je mee?

Feedback van een deelnemer:

“Wat een prachtige meditaties heb je ‘gecomponeerd’. Zo’n mooie balans tussen veel ervaren, maar ook heel to the point inzicht geven en het wij-veld inzetten en ervaren. In heel fijn kleine behapbare tijdspannes, waarin je het uur indeelt. Het is weldadig voor me en steeds opnieuw ook verdiepend in kennis.”

Elly Ruiter, ervaringsdeskundige hersenletsel

Meld je aan

Data: (31 aug, 7, 14, 21 september), 5, 12 en 26 oktober
 

Meditatiebegeleider:
Dorle Lommatzsch

Je kunt je direct aanmelden
Meld je aan