Je bekijkt nu Trauma begrijpen vanuit de Polyvagaaltheorie, introductie 25 april

Trauma begrijpen vanuit de Polyvagaaltheorie, introductie 25 april

Evenementen details

Locatie
Academie voor Open Bewustzijn,
ONLINE
online

Datum/Tijd
25 apr 23 / 19:00 - 20:30

Categorieën

Labels Interpersoonlijke neurobiologie, mindfulness in relaties, Polyvagaaltheorie


Wat is trauma eigenlijk?
Hier de definitie: trauma is een overweldigende ervaring, die niet verwerkt is.

Trauma: een deel van ons leven

Trauma gebeurde door onze hele geschiedenis heen, gebeurt vandaag en zal ook in de toekomst plaatsvinden. Trauma is in die zin een deel van het leven. Het goede nieuws is dat we ook de kennis over trauma-heling in ons DNA dragen. Want het feit dat jij en ik nu leven is het bewijs dat onze ouders en grootouders trauma overleefd hebben.

Wat heeft de polyvagaaltheorie ons hierbij te bieden?

Het antwoord is simpel: Door de Polyvagaaltheorie kunnen we verklaren welk gedrag bij trauma hoort en hoe het ons helpt om overweldigende ervaringen te overleven. We leren dat er een hiërarchie is in onze stressreacties die afhankelijk is van de ernst van de bedreiging. Daarnaast helpt de Polyvagaaltheorie ons ook te begrijpen wat onze geest en ons lichaam nodig hebben om weer terug te keren naar herstel en heling. We krijgen inzicht in de intelligentie van onze instinctieve erfenis die door miljoenen jaren heen gevormd is. We leren welke vormen van zelfregulatie helpend zijn en we leren welk deel van ons autonome zenuwstelsel we aan moeten spreken om de wereld en andere mensen opnieuw te leren vertrouwen.

In deze online-training geven we eerst een korte introductie in de Polyvagaaltheorie. (Wil je uitgebreid informatie neem dan deel aan de online training ‘Wat is de Polyvagaaltheorie?) Op basis hiervan verkennen we behoedzaam de reacties van ons autonome zenuwstelsel bij veiligheid, gevaar en levensbedreiging.

Na de training kijk je met meer begrip, respect en verwondering naar de intelligentie die in traumareacties werkzaam is!

Wil je je alvast wat oriënteren op dit thema?
Lees dan deze blog:
Ons autonome zenuwstelsel: een veilige of onveilige ladder

Deelnemers aan het woord:

“Nadat ik de workshop over de polyvagaaltheorie heb gevolgd heb ik al met 4 cliënten de oefening gedaan die je ons leerde. Zo mooi wat er gebeurt. Ik ben je zo dankbaar.” Dieneke, Ergotherapeute 

Een tijdje terug volgde ik bij jullie een webinar over Trauma-Sensitieve Mindfulness.  Jullie uitwerking van de enkele ladder van Deb Dana naar de dubbele trap vind ik zo helder en bruikbaar.”
Annemiek Grijpma Gezondheidspsycholoog en Heartmath therapeut

 

Docent Mindfulness Dorle Lommatzsch

Docent: Dorle Lommatzsch

Kosten: Geen

Je kunt je hier direct aanmelden:

Meld je aan