Je bekijkt nu Trauma en de Polyvagaaltheorie, introductie 19 september

Trauma en de Polyvagaaltheorie, introductie 19 september

Evenementen details

Locatie
Academie voor Open Bewustzijn,
ONLINE
online

Datum/Tijd
19 sep 23 / 19:00 - 20:30

Categorieën

Labels Interpersoonlijke neurobiologie, Trauma-sensitieve mindfulness


Wat is de polyvagaaltheorie?

En wat heeft de polyvagaaltheorie ons te bieden als we trauma willen begrijpen én veilig willen begeleiden?

In deze online-training geven we een introductie in de polyvagaaltheorie met het oog op traumatische stress en het fenomeen dissociatie. 
De polyvagaaltheorie beschrijft  de werking van ons autonome zenuwstelsel, waarbij we onze interne en externe omgeving lezen op veilige en onveilige tekenen. We krijgen inzicht in de intelligentie van onze instinctieve erfenis die door miljoenen jaren heen gevormd is.
 

Hiërarchie van Stress-responsen

Onderdeel van onze instinctieve erfenis is wat Stephen Porges (grondlegger van de polyvagaaltheorie) noemt ‘de hiërarchie van stress-responsen’. We reageren verschillend op stress die ‘gewoon’ gevaarlijk is en stress die levensbedreigend is. Bij overweldigende, levensbedreigende ervaringen reageert ons autonome zenuwstelsel door het brein het ergste te laten vergeten en in het lichaam het meest pijnlijke te verdoven. Een intelligente, mededogende actie als het ergste ons overkomt.
 

Ervaringsgericht de theorie onderzoeken

In deze workshop krijg je theoretische uitleg in combinatie met ervaringsgerichte oefeningen en meditaties, waarbij je het verschil van ‘gewone’ stress en levensbedreigende stress veilig kunt onderzoeken.
Voor therapeuten, docenten en coaches blijkt dit zowel nuttige kennis te zijn als ook waardevol gereedschap om onszelf en anderen verfijnd en afgestemd te begeleiden bij niet verwerkte trauma-gevolgen.
 

Na de training weet je traumatische stress helder te onderscheiden van ‘gewone’ stress en heb je een begin gemaakt om dit vakkundig en veilig te begeleiden.

Wil je je alvast wat oriënteren op dit thema?
Lees dan deze blogs:

Deelnemers aan het woord

“Nadat ik de workshop over de polyvagaaltheorie heb gevolgd heb ik al met 4 cliënten de oefening gedaan die je ons leerde. Zo mooi wat er gebeurt. Ik ben je zo dankbaar.” Dieneke, Ergotherapeute
 
De oefening die we deden kan ik gelijk toepassen bij mijn cliënten. Bijna iedereen kampt met het thema onveiligheid en het is fijn om te weten dat je ook naar veiligheid kunt navigeren”.
 
Een tijdje terug volgde ik bij jullie een webinar over Trauma-Sensitieve Mindfulness.  Jullie uitwerking van de enkele ladder van Deb Dana naar de dubbele trap vind ik zo helder en bruikbaar.”
Annemiek Grijpma Gezondheidspsycholoog en Heartmath therapeut

 

DOCENT: Dorle Lommatzsch

Kosten: Geen

Je kunt je hier direct aanmelden:   Meld je hier aan