Je bekijkt nu Vredesmeditatie – woede en onverschilligheid transformeren

Vredesmeditatie – woede en onverschilligheid transformeren

Evenementen details

Locatie
Academie voor Open Bewustzijn,
ONLINE
online

Datum/Tijd
21 dec 23 / 19:00 - 20:00

Categorieën

Labels Geweldloze Communicatie, Mindfulness


De crises die we op dit moment meemaken zijn voor velen een grote uitdaging. We kunnen ons onmachtig of woedend voelen. Of we kunnen fanatiek worden in onze oordelen over de oorzaken van onrecht, oorlog en geweld. Of we haken gewoon af, het is simpelweg te veel. Onze empathie is moegestreden. We voelen ons onverschillig worden. Woede of onverschilligheid lijken bijna logisch. Het is niet gemakkelijk om te (blijven) geloven in de mogelijkheid tot vrede.

In deze vredesmeditatie richten we ons daarom op een bewustzijn van vrede dat in staat is open en moedig te blijven als we merken dat we boos of gevoelloos reageren. We kunnen ons veroordelen als we met woede of onverschilligheid reageren. Maar wat helpend is, is dat we onszelf in deze reacties kunnen begrijpen. Onder woede (soms bedekt door een felle mening) en onverschilligheid (soms opgevuld door een eindeloos scrollen door de sociale media) zitten namelijk heftige gevoelens zoals rouw, haat, schaamte en onmacht. En hieronder zitten weer oeroude instinctieve krachten die erop wachten herkend te worden en getemd te worden.

Vrede kun je leren!

Willen we vrede een kans geven dan moeten we leren deze instinctieve reacties te begrijpen en te begeleiden, zodat het hart zich niet hoeft te sluiten en het hoofd niet hoeft te eindigen in zwart-wit denken en fundamentalisme.

In deze meditatie leren we hoofd, hart en lichaam te integreren door:

🕊️ Respect en begrip te ontwikkelen voor onze instinctieve reacties op stress en leed
🕊️ Ruimte te maken voor de goedheid en de hulpbronnen die op ons zitten te wachten om (her)ontdekt te worden
🕊️ Ons te herinneren dat we mede-scheppers zijn, die vredes-oases kunnen creëren.

‘Out there beyond rightdoing and wrongdoing is a field …
I’ll meet you there’
Rumi

Een Vredesveld

Als we moedig de krachten willen onderzoeken die tot woede en onverschilligheid leiden, dan is het zaak om dit onderzoek niet in je eentje te doen. We hebben anderen nodig, want de uitdagingen van onze tijd zijn te groot om in ons eentje onder ogen te zien en te dragen. Ons vermogen om vrede te scheppen bloeit op als we elkaar leren herkennen als ‘geboortehelpers’ van een nieuw (vredes)bewustzijn.

Samen hebben we meer veerkracht!
Samen zijn we wijzer!

Doe je mee?

Meditatiebegeleider:
Dorle Lommatzsch

Kosten: Geen

Je kunt je direct aanmelden:  Meld je aan