ACADEMIE voor
Open Bewustzijn

Academie voor Open Bewustzijn

Wat is de Academie?

De Academie verzorgt sinds 2010 trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We bieden opleidingen aan mensen die hun bezieling in hun werk willen leren vormgeven en verdiepen. Daarbij putten we uit de eeuwenoude psychologische kennis van het boeddhisme én uit de nieuwste ontwikkelingen van de neurowetenschappen. De Academie is geïnspireerd door het werk van Dorle Lommatzsch en wordt vormgegeven en verder ontwikkeld door een enthousiast team van docenten.

       

Onze missie

De Academie richt zich op de professional die wegen zoekt om bij te dragen aan een nieuw bewustzijn in onze samenleving. Een bewustzijn dat bijdraagt aan vrede en geluk en tegelijkertijd inzicht heeft in condities die tot onvrede en strijd leiden. Een bewustzijn dat in staat is vrede te beleven en vrede te verspreiden. De Academie biedt reeds jarenlang een praktische en eigentijdse scholing om tot deze bewustzijnsverandering te komen.

Onze studenten ervaren de scholing van de Academie als een wezenlijk bijdrage tot meer geluk en veerkracht die leidt tot praktische vaardigheden in beroeps- en privéleven. Vrede met jezelf en anderen kun je leren!

Onze waarden

Open bewustzijn

Nieuwsgierig en open onderzoek is de basis van alle leerprocessen. Door ons vermogen om bewust onze ervaring waar te nemen en waar te laten zijn kunnen we worden wie we werkelijk zijn.

Liefdevolle betrokkenheid

We doen dit open onderzoek niet alleen met onze hersenen maar ook met ons hart en hele wezen. Van hieruit is liefdevolle betrokkenheid op de wereld een logisch gevolg.

Compassie

Lijden en stress zijn onderdeel van ons (beroeps)leven. We beoefenen de kunst van mildheid en (zelf)compassie om tot innerlijke veerkracht en geluk te komen. Van hieruit zijn we een inspirerend voorbeeld voor anderen.

Verantwoordelijkheid

Ondanks onze diepe afhankelijkheid van anderen zijn en blijven we zelf verantwoordelijk voor ons welzijn. Dit drukt zich uit in een dagelijkse beoefening waarin we leren opvangen wat ons en anderen schaadt. Dit drukt zich ook uit in een dagelijkse beoefening waarin we tot bloei brengen wat ons en anderen geluk en heelheid brengt.

Onze visie

Wereldwijd groeit het besef dat wij met elkaar verbonden zijn en deel uitmaken van één grote wereldgemeenschap. Dat vraagt niet alleen om een andere economie, een andere politiek en om andere organisaties, maar ook om een ander bewustzijn.  Hieraan willen wij als Academie een bijdrage leveren door een praktische leerweg aan te bieden op basis van mindfulness, neurowetenschap en de eeuwenlang beproefde psychologie van het boeddhisme.

 

 

Ons docententeam

DORLE LOMMATZSCH | HOOFDDOCENT

 

Portret_Dorle1In de Academie voor Open Bewustzijn geef ik sinds 1998 les in meditatie op boeddhistische grondslag. Ik begeleidde al talloze basis-, vervolg- en jaargroepen vanuit mindfulness-meditatie. Ook begeleid ik mensen individueel vanuit de boeddhistische psychologie. Ik geef mindfulness-trainingen in diverse maatschappelijke instellingen. Sinds 2010 geef ik leiding aan de tweejarige opleiding Mindful Coachen. Vanaf 2014 ben ik hoofddocent, docent Mindful Management en supervisor aan de Academie voor Open Bewustzijn. In het ontwikkelen van de opleiding Mindful Coachen ben ik geïnspireerd door de verbazingwekkende overeenkomsten tussen de nieuwe ontdekkingen in de neurowetenschap en de eeuwenoude kennis uit de boeddhistische psychologie.
Vele boeddhistische leraren uit het Theravada en de Tibetaanse scholen hebben bijgedragen aan mijn ontwikkeling.  Ik heb les gehad van Gelek Rinpoche (binnen zijn organisatie heb ik een aantal jaren les gegeven), Thich Nhat Hanh, Sogyal Rinpoche en Tenzin Wangyal. Daarnaast voel ik me geïnspireerd door de boeken en lessen van een aantal leraren die ik niet persoonlijk heb ontmoet: Tartang Tulku, Trungpa Rinpoche, en nieuwe westerse leraren zoals Lama Surya Das, Jack Kornfield, Jon Kabbat-Zinn en Steven Batchelor. Ik ervaar respect en liefde voor de rijkdom van de eeuwenoude psychologie van het boeddhisme, die in onze moderne tijd van grote waarde blijkt te zijn, getuige de huidige trends zoals mindfulness. Ook ben ik dankbaar voor de Ridhwan-school van A.H. Almaas, waarin ik diepgaande kennis verwierf over een spirituele weg zonder dogma's en geloof. De Ridhwan-school verbindt spirituele tradities en authentiek zelfonderzoek met inzichten uit de westerse psychologie. Een leerweg die mijn werk nog dagelijks voedt en inspireert.
Kennis over neurowetenschappen in verband met mindfulness werden opgedaan door trainingen en webinars te volgen bij Rick Hanson, Daniel Siegel, Tara Brach, Ted Usatinsky en vele andere. In 2017 heb ik de opleiding ‘Körperorientierte, integrative Traumabehandelung’ bij Dr. Johannes B. Schmidt afgerond.
Ik ben auteur van het basis- en werkboek mindfulness 'Op zoek naar jezelf?' (Asoka, 2011).  Ik schrijf op dit moment aan mijn nieuwe boek: Vrede - mindfulness en neurowetenschappen als wegwijzers naar een vredige samenleving.

 

KEES PETERS | INSPIRATOR EN GASTDOCENT

 

Portret_Kees1Ik startte mijn loopbaan als biochemicus. Daarnaast veel podium-ervaring als pianist in de wereld van de geïmproviseerde muziek. Mijn midlife zette werk- en privéleven op zijn kop en ik werd uitgedaagd tot grondig zelfonderzoek. Vanaf die periode ben ik op onderzoek gegaan naar processen van bewustwording. Er volgden een studie psychosynthese en vele ontmoetingen met boeddhistische leraren. De Nyingma-school vormde mij met de bewegingsleer Kum Nye. Tenzin Wangyal Rinpoche leerde mij de helende werking van klanken middels het Bön boeddhisme. Vanaf 2000 neem ik deel aan de Ridhwan-school van Almaas. De doorgaande proces-groep van de Ridhwan-school geeft mij verdieping en verfijning.
Sinds 2010 ben ik met plezier actief betrokken bij de Academie voor Open Bewustzijn. Aanvankelijk als gastdocent met als specialisme klank, ruimte en stem en de toepassing van klankschalen in onderwijs en zorg.
Ik onderzoek de neurobiologische relatie tussen brein, klank en meditatie. Hieruit volgen nieuwe mogelijkheden voor toepassing van mindfulness binnen onze dynamisch veranderende samenleving.
Ik ben betrokken bij verschillende projecten van de Academie met als thema: mindfulness en sociale innovatie en mindfulness en neurowetenschappen.
Voor meer informatie ga naar zijn website www.keespeters.nl

Opleidingen:.
Psychosynthese en kunstzinnige therapie (Lichtpunt Amersfoort)
Palliatieve zorg met klank ( Therese Schroeder-Sheker)
Tibetan soundhealing ( Tenzin Wangyal Rinpoche)
Nada yoga, vedische klankheling ( Vemu Mukunda)
Klankschalentherapie ( Peter Hess Akademie Duitsland)
Mindfulness trainer ( MBSR/MBCT - See True)

INGE JAGER | DOCENT MINDFUL COACHEN en SUPERVISOR

 

Portret_Inge1Vanaf mijn middelbare schooltijd ben ik gefascineerd door bewustzijn en ook door meditatie en wat dat innerlijk met ons doet. Maar pas na (prachtige) jaren in diverse typen van onderwijs (als docent Lichamelijke Opvoeding en Spaans en als projectbegeleider) ben ik me zelf met meditatie en zelfonderzoek gaan bezighouden. Dat veranderde ook mijn werk en sinds 1997 werk ik als trainer (communicatie en persoonlijke effectiviteit) en coach. Daarin staan voor mij contact maken en bewustwording centraal. Vanaf 2005 geef ik cursussen en coaching aan (echt)paren. De combinatie van leren door te ervaren (door te doen, door uit te proberen) met theorie die gestoeld is op wetenschappelijk onderzoek vind ik een ontzettend inspirerende mix. In de Academie voor Open Bewustzijn, waar ik sinds 2015 aan verbonden ben, komen die twee samen. Sinds 2002 ben ik student aan de Ridhwanschool van A.H.Almaas, waar oosterse filosofie gecombineerd wordt met westerse psychologie en wat een goede ondersteuning is voor al mijn werk. Wil je meer weten ga dan naar www.ingejager.nl

BEN VAN DEN BRAND | DOCENT MINDFUL MANAGEMENT

 

Portret_Ben1Ik ben vanaf mijn studententijd geïnteresseerd in het boeddhisme, een interesse die nooit meer is weggegaan en zich de afgelopen jaren enorm heeft verdiept door het volgen van de opleiding Mindful Coaching bij de Academie voor Open Bewustzijn.
Het boeddhisme verzamelt al duizenden jaren inzichten m.b.t. jouw en mijn persoonlijke pad tot liefdevol menszijn met oprechte aandacht, en ruimte voor elkaar en onze gezamenlijke leefomgeving. Dat inspireert mij enorm.
Mijn professionele achtergrond is erg divers. Ik heb van 1976 tot 1980 de opleiding fysiotherapie gevolgd. Van 1985 tot 2004 heb ik me middels opleidingen en een docentschap, intensief met de haptonomie bezig gehouden. In de periode 1992 -1994 heb ik de VO-management in de gezondheidszorg gevolgd. Van 2001 tot 2004 heb ik Algemene Sociale Wetenschappen gestudeerd, richting management en communicatie. Vanaf 1991 werk ik op diverse functieniveau’s als manager in de gezondheidszorg. Mijn professionele ervaringen en gevolgde opleidingen komen samen in de opleiding 'Mindful Management', die vanaf januari 2015 bij de Academie voor Open Bewustzijn wordt aangeboden.

MARIJKE VAN DER PUTTEN | DOCENT OEFENGROEP

 

Portret_Marijke1Vanaf het moment dat ik me jaren geleden in het boeddhisme verdiepte veranderde mijn zoektocht naar de zin van dat wat er is in een - tot op de dag van vandaag - boeiende ontdekkingsreis. Ik laat me graag inspireren door wijze leraren die het onderricht niet opdringen maar me steeds weer uitnodigen en liefdevol uitdagen tot verdieping in studie, (zelf)onderzoek en beoefening, alleen en met anderen.
Naast mijn werk in de zorg geef ik mindfulness trainingen, begeleid meditatiegroepen en coach mensen individueel. Al jaren neem ik deel aan diverse retraites o.a. in de traditie van Thich Nhat Hanh waar ik mijn beoefening samen met anderen in verbondenheid verdiep. Tijdens en na mijn opleiding tot Mindful Coach werd het me steeds duidelijker hoe belangrijk en tegelijkertijd vanzelfsprekend het is om dat wat mij zo goed doet met anderen te delen en aan anderen door te geven. Dat resulteerde de afgelopen jaren in een diepe en rijke voldoening die me nog vaak ontroert: te zien en te ervaren hoe mensen door het trainen van de geest, de mindfulness beoefening, hun levenskracht (her)ontdekken en ten volle kunnen inzetten voor zichzelf en anderen. En er zo samen gelukkiger van worden…..dát is waar het om gaat!

Marijke neemt tot september 2020 een sabbatical.

 

CHRIS ELZINGA | SUPERVISOR

 

Chris ElziChris Elzinganga: “Ik begeleid heel graag mensen bij innerlijke veranderingsprocessen, zodat ze echt tot bloei komen. Mensen komen met vragen als “Hoe blijf ik meer bij mezelf”, “Ik voel me zo stuurloos en leeg, wie ben ik eigenlijk en wat wil ik?”, “Hoe kan ik m’n hart meer openen, meer in verbinding met anderen leven?” In de individuele sessies en de groepstrainingen die ik geef, ontdekken mensen gaandeweg meer over hun ware zelf, hun eigen essentie, wie ze werkelijk zijn. Hoe meer zij van daaruit gaan leven, hoe meer ze tot bloei komen. Ik maak veel gebruik van de Diamantbenadering van Almaas, mindfulness technieken, open zelfonderzoek en de dynamiek van ‘innerlijke kinderen’.

Wil je meer lezen over het werk van Chris Elzinga? Lees dan hier verder www.meanders.nl

Founder Dorle Lommatzsch

Mijn passie voor vrede

Ik ben geboren in Berlijn. Als 17-jarige verliet ik Duitsland en vestigde mij in Nederland. Ik voelde me in Duitsland benauwd. Ik wist niet waarom.  Geplaagd door onduidelijke schuldgevoelens en schaamte, zocht ik mijn weg naar de oorzaken van mijn neerslachtigheid en levensangst. Zelfonderzoek en meditatie hielpen me geleidelijk aan zicht te krijgen op de wortels van mijn gevoelens. Nu, vele jaren later, weet ik wat de diepste reden is, waarom ik Duitsland had verlaten: ik worstelde met het onverwerkte oorlogstrauma van mijn ouders en mijn land.

 

Van wond naar wonder
Screen Shot 2016-08-20 at 15.33.03En nog vele jaren later kan ik zeggen: dit verdrietige feit heeft bijgedragen tot mijn passie voor vrede. De wond is een wonder geworden.
De weg van niet oordelende en open aandacht - de weg van mindfulness - heeft me geholpen en geheeld. De weg van open en niet oordelende aandacht helpt en heelt me nog steeds. Het is voor mij de basis voor innerlijke en uiterlijke vrede. 

Wil je meer lezen over mijn persoonlijk verhaal? Lees dan hier verder!

 

Neurowetenschap als vredesonderwijs
Vele jaren later ontdekte ik de neurowetenschap. Neurowetenschappelijke lessen zijn voor mij spirituele lessen. Ze bevrijden en helen mij. Als ik weet hoe mijn brein functioneert, dan kan ik beter zien wat werkt. Ik ben dan realistisch over mijn eigen neiging tot oorlog voeren en ik ben realistisch over de condities die ik nodig heb om vrede te beleven en vrede te verspreiden. 
Wat ik heb ontdekt wil ik graag doorgeven en delen. Dat doe ik d.m.v. de opleidingen en trainingen die we geven binnen de Academie.

 

Vrede beleven en vrede verspreiden
Klankschaal_handenIn  bij voorbeeld de workshop Mindfulness en Relaties leer je in een notendop hoe je zelf kan bijdragen tot vrede in jezelf en vrede in jouw relaties. Je kunt dan even proeven wat er zo allemaal aan kostbaars is ontstaan doordat wij al jarenlang les geven op basis van mindfulness en neurowetenschappen. Zoals een deelnemer laatst zei: “Als ik dit leer, dan wordt ik gretig en krijg ik honger naar meer”.

Supervisie

Dorle Lommatzsch biedt supervisie aan de professional:

 • Als je bekend bent met mindfulness
 • Als je mensen reeds professioneel begeleidt en wilt leren begeleiden op basis van mindfulness
 • Als je je eigen functioneren wilt verbeteren door middel van mindful gereedschap
 • Als je anderen wilt leren begeleiden om vanuit een mindfulness attitude in het werk te staan
 
 Thema's kunnen o.a. zijn:
 • Het werken met cliënten
 • De omgang met collega’s
 • De eigen manier van leidinggeven of werken

Supervisie met audio- en videobegeleiding

Als supervisant leer je jouw begeleiding, coaching of aansturing van een team samen met mij tegen het licht te houden. Daardoor verwerf je inzicht in het eigen mindful functioneren in je werk en kan dit duurzaam verbeteren. Je bepaalt daarbij zelf welke ervaringen en vragen actueel zijn.
Van de supervisie wordt een audio-opname gemaakt, waardoor je het verloop van de supervisie en de leermomenten opnieuw kunt beluisteren.
Als er toestemming is van degene die jij begeleidt maak jij zelf een audio- of video-opname van jouw begeleiding. Deze stuur je aan me op en ik geef hier gedetailleerde feedback op. De feedback stuur ik je terug  in een audiobestand. Hiervoor reken ik een extra half of heel supervisieuur, afhankelijk van de tijd, die ik hieraan besteed heb. Het audiobestand kun je weer verder uitwerken in een reflectieverslag, die jij voor elke bijeenkomst inlevert. Deze verslagen worden aan het begin van ieder gesprek besproken.
 
Supervisie vindt plaats in een serie van minimaal 8 bijeenkomsten van 1 of anderhalf uur met tussenpozen van 2 tot 4 weken. Individueel of in groepen van maximaal 4.
 
Kosten van een individuele supervisie van 1 uur: € 90 excl BTW.
Kosten van een groepssupervisie van 2,5 tot 3 uur: € 70 per deelnemer per sessie excl BTW.

 

 


Individuele begeleiding en coaching

Dorle Lommatzsch biedt begeleiding bij persoonlijke groei:

 • Als je zoekt naar meer zelfinzicht
 • Als je stappen wilt maken die essentieel en bevrijdend zijn
 • Als je de moed hebt je eigen obstakels onder ogen te zien
 • Als je volop in je eigen levensstroom wilt staan
 • Als je op zoek bent naar een leven met bezieling

Samen gaan we op weg om zicht te krijgen op je vragen. Liefdevol aanwezig zijn, aanvaarden en welkom heten wat er is, zijn de uitgangspunten. Je leert weerstand, angst, onrust en andere ongemakkelijke gevoelens rustig onder ogen te zien en te onderzoeken. Hier zit verborgen levenskracht die vraagt om aandacht en om bevrijding. Van hieruit opent zich vanzelf je vermogen je eigen levenskracht opnieuw te ontmoeten en deze speels en dynamisch vorm te geven.

Hoe integreer je dit weer in je eigen levenssituatie thuis of op je werk? Ook hieraan wordt altijd aandacht besteed.

Wij werken altijd op vier niveaus:

 • Het nivo van het denken met zijn meningen, overtuigingen en oordelen
 • Het nivo van de emoties, stemmingen en gevoelens
 • Het nivo van het lichaam, waarin we spanning en ontspanning kunnen waarnemen
 • En met het Open Bewustzijn, dat alle niveaus van functioneren en reageren kan overzien

Mogelijke werkvormen zijn: individuele mindfulness begeleiding, opstellingen, werken met de stem, visualisaties en gesprek.

Kosten individuele begeleiding:

€ 90 inclusief BTW voor particulieren.

€ 90 exclusief BTW voor bedrijven