Je bekijkt nu De magie van mindfulness, deel 1
De klank van Vrede

De magie van mindfulness, deel 1

Blog 1 in de serie ‘De Magie van Mindfulness’

Wat maakt mindfulness zo krachtig? Je zou kunnen zeggen dat mindfulness een eenvoudig antwoord is op stressklachten, maar eigenlijk is dat te kort door de bocht. Want als je eenmaal geraakt wordt door het mindfulness-virus dan is dat eerder vergelijkbaar met het ontmoeten van een geliefde. Je beseft mettertijd (of soms ook onmiddellijk) dat het bij mindfulness om een diepgaande relatie met jezelf gaat gedragen door liefde, verwondering, respect en noodzaak. Dat geldt voor de eigen beoefening, maar ook nog versterkt  als je begint mindfulness in een training aan te bieden. In de tegenwoordigheid van onze ‘geliefde’ mindfulness komen we thuis bij onszelf, bloeien we op in wie we wezenlijk zijn terwijl we het ook makkelijker vinden anderen ruimte te geven en zichzelf te laten zijn.

Thuiskomen

De magie van mindfulness is daarbij niet alleen iets individueels. Ook in de groep zelf ontstaat iets magisch. Deelnemers beginnen binnen de kortste keren elkaar te vergelijken met vrienden. Er ontstaat een intimiteit die niet opdringerig is, maar ons  wezenlijk raakt, verbindt en verblijdt. We beleven dat we verschillend mogen zijn in veiligheid. We beleven dat we uniek mogen zijn in gemeenschap.  We ervaren dat we ons thuis voelen in een groep. In onze huidige tijd van individualisatie en polarisatie geen vanzelfsprekende ervaring.

Magie ontrafelen

Wat is de magie, die hier werkzaam is? De laatste tijd wordt er in mindfulnessland breed nagedacht over wat nu wezenlijk is bij een training in mindfulness. Is het de genialiteit van het programma zelf? Is het omdat er een diepgaande traditie achter staat? Is het omdat het evidence-based is? Is het omdat er intuïtief universele wetten worden gebruikt, die onze wezenlijke kern weer ruimte geven?

Schering en inslag

Schering en inslagOm op deze vragen licht te laten schijnen wil ik het hebben over de de ‘schering’ en de ‘inslag’ bij mindfulness. Schering is dat deel van een weefgetouw, waaraan een tapijt wezenlijk houvast ontleent: het zijn de lange en stevige draden die het geheel een vaste basis geven. Inslag is wat op basis van deze houvast toegevoegd wordt, afhankelijk van behoefte, mode, creativiteit, en nuttigheid van het voorwerp. Vrij vertaald naar mindfulness: wat is wezenlijk bij een aanbod op basis van mindfulness en wat is een variatie, kleur of toevoeging afhankelijk van de omstandigheden en het gebruik van mindfulness.

Een voorbeeld

Mindfulness voor volwassenen wordt anders aangeboden dan mindfulness voor kinderen. De verschillende doelgroepen vragen om een andere ‘inslag’. Bij kinderen ga je  geen bodyscan aanbieden van 45 minuten, wel een kortere oefening die aandacht heeft voor het lijf met allerlei beelden die de fantasie van de kinderen prikkelen. Zo laat Eline Snel de kinderen een bodyscan beleven door ze het beeld te geven van ongekookte spaghetti versus gekookte, slappe spaghetti, met de vraag hoe dat dan voelt in het lichaam.

Wat is volgens jou schering en inslag?

In de blog ‘De magie van mindfulness, deel 2’ zal ik schrijven over mijn ideeën over wat wezenlijk is in een training in mindfulness, over wat schering is en wat inslag. Maar voordat ik dit doe, wil ik het eerst aan jou vragen:

Wat is volgens jou de schering?  Wat is volgens jou de inslag? Het maakt niet uit of je ‘alleen’ mindfulness beoefent of mindfulness-trainer bent, ik hoor graag je mening!

Hartelijke groet
Dorle Lommatzsch

Hoofddocent Academie voor Open Bewustzijn

Dit is deel 1 in de serie ‘De magie van Mindfulness’. Nieuwsgierig naar deel 2? Lees dan hier verder.

Deze blog is geschreven door Dorle Lommatzsch, hoofddocent aan de  Academie voor Open BewustzijnDe Academie verzorgt sinds 2010 opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We zetten ons in voor vredesonderwijs en maatschappelijke vernieuwing in allerlei vormen. Klik hier en lees meer over ons aanbod.