You are currently viewing Mindfulness: een innerlijke klimaatverandering

Mindfulness: een innerlijke klimaatverandering

De klimaatverandering houdt de gemoederen bezig. Mooi, wat er allemaal aan nieuwe initiatieven ontstaat. Maar ook de tegenkrachten zijn groot. Wij mensen vinden het moeilijk onze verwachtingen te moeten bijstellen en oud vertrouwd gedrag op te geven. Dat vraagt om een nieuwe mindset. Zonder bewustzijnsverandering kunnen we geen einde maken aan overconsumptie en hebzucht. Zonder bewustzijnsverandering kunnen we onze instinctieve reacties op veranderingen van angst, woede en wantrouwen niet managen. Hiervoor is óók innerlijk werk nodig! Er is verandering van ons bewustzijn nodig: een innerlijke klimaatverandering!

 

Mindfulness en neuropsychologie

Wat is de geschikte mindset die hiervoor nodig is? Mindfulness en de toegepaste neuropsychologie dragen hier reeds hun steentje aan bij. Het zijn twee gebieden, die – hoe verschillend ook – knowhow overdragen hoe bewustzijnsverandering mogelijk is. De neurospychologie spreekt van neuroplasticiteit: we kunnen ons brein beïnvloeden door datgene wat we aandacht geven. De training in mindfulness brengt dit in praktijk door een aantal weken het brein gericht te trainen (zie boekentip 1).

 

Veerkracht bij stress

Daarbij gaat het om een training die ons helpt de ongemakkelijke of bedreigende realiteit onder ogen te zien en daarop niet met een stressvolle maar met een creatieve impuls te reageren. We ontwikkelen meer veerkracht bij stress. Dat is precies wat we nodig hebben om met de uitdagingen van onze tijd om te gaan. We leren niet terug te deinzen voor de pijn die klimaatverandering teweeg brengt aan mens, dier en plant. We laten ons hart raken. Maar we laten ons ook niet overweldigen en kunnen reageren met creativiteit die innovatief handelen mogelijk maakt.

 

Een training in betrokkenheid

Een tweede training binnen mindfulness en de toegepaste neuropsychologie betreft het oefenen van een open, warme en niet-oordelende houding. Waarom zou dit belangrijk zijn voor gedragsverandering die nodig is om de grote omslag te maken? De reden is simpel:

Een mens met een warm en betrokken hart maakt vanzelf keuzes die een hele gemeenschap ten goede komen. Als we in contact zijn met vriendelijkheid, compassie en openheid, verandert ons gedrag. Er ontstaat een innerlijke ervaring van veiligheid, waarin creativiteit en betrokkenheid kunnen opbloeien. Met een open en vriendelijk hart beseffen we vanzelf dat alles met elkaar verbonden is: mens, dier en plant. We voelen liefde en weten van binnenuit dat we niet los staan van ons ecosysteem. Dat is de basis voor nieuw gedrag, waarin we vanzelf onze persoonlijke omgeving én de planeet een hartverwarmende impuls kunnen geven (zie boekentip 2).

 

Aan de slag!

Met voldoende kennis vanuit de neuropsychologie en de toepassing hiervan in mindfulness is de innerlijke klimaatverandering een realistische stap naar een andere mindset. Dan hebben we de moed het vertrouwde los te laten. Dan stropen we onze mouwen op voor onze thuisbasis: de planeet aarde.

 

Gun jij de mensen op je werk, in je familie of op school een omslag naar de ‘innerlijke klimaatverandering’? Laat het ons weten, we denken graag met je mee!

Het team van de Academie voor Open Bewustzijn

 

Boekentip 1

Boekentip 2

Deze blog is geschreven door Dorle Lommatzsch, hoofddocent aan de de Academie voor Open Bewustzijn.

De Academie verzorgt sinds 2010 opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We zetten ons in voor vredesonderwijs en maatschappelijke vernieuwing in allerlei vormen. Klik hier en lees meer over ons aanbod.