Ons DocentenTeam

Dorle Lommatsch | Hoofddocent

In de Academie voor Open Bewustzijn geef ik sinds 1998 les in meditatie op boeddhistische grondslag. Ik begeleidde al talloze basis-, vervolg- en jaargroepen vanuit mindfulness-meditatie. Ook begeleid ik mensen individueel vanuit de boeddhistische psychologie.  Sinds 2010 geef ik leiding aan de tweejarige opleiding Neuro-Sensitieve Mindfulness. Vanaf 2014 ben ik hoofddocent en supervisor aan de Academie voor Open Bewustzijn. In het ontwikkelen van alle opleidingen van de Academie ben ik geïnspireerd door de verbazingwekkende overeenkomsten tussen de nieuwe ontdekkingen in de neurowetenschap en de eeuwenoude kennis uit de boeddhistische psychologie. Hieruit zijn in 2020 twee nieuwe opleidingen ontstaan: de opleiding tot Trauma-Sensitieve Mindfulness Trainer® en de opleiding tot Trauma-Sensitieve Mindfulness Therapeut.

Vele boeddhistische leraren uit het Theravada en de Tibetaanse scholen hebben bijgedragen aan mijn ontwikkeling.  Ik heb les gehad van Gelek Rinpoche (binnen zijn organisatie heb ik een aantal jaren les gegeven), Thich Nhat Hanh, Sogyal Rinpoche en Tenzin Wangyal. Daarnaast voel ik me geïnspireerd door de boeken en lessen van een aantal leraren die ik niet persoonlijk heb ontmoet: Tartang Tulku, Trungpa Rinpoche, en nieuwe westerse leraren zoals Lama Surya Das, Jack Kornfield, Jon Kabbat-Zinn en Steven Batchelor. Ik ervaar respect en liefde voor de rijkdom van de eeuwenoude psychologie van het boeddhisme, die in onze moderne tijd van grote waarde blijkt te zijn, getuige de huidige trends zoals mindfulness. Ook ben ik dankbaar voor de Ridhwan-school van A.H. Almaas, waarin ik diepgaande kennis verwierf over een spirituele weg zonder dogma’s en geloof. Een leerweg die mijn werk nog dagelijks voedt en inspireert.

Kennis over neurowetenschap in verband met mindfulness werden opgedaan door trainingen en webinars te volgen bij Rick Hanson, Daniel Siegel, Tara Brach, Ted Usatinsky en vele anderen. In 2017 heb ik de opleiding ‘Körperorientierte, integrative Traumabehandelung’ bij Dr. Johannes B. Schmidt afgerond. In 2018 volgde ik bij hem twee nascholingen over dissociatie. In 2020 en 2021 volgde ik bij Thomas Hübl de opleidingen ‘Principles of Collective Trauma Healing’ en ‘Consious Healing’.
Ik ben  auteur van het basis- en werkboek mindfulness Op zoek naar jezelf?’ (Asoka, 2011) en schreef diverse e-boeken: ‘Mindfulness en de werking van ons brein‘, ‘Mindfulness in Relaties’  en ‘Trauma-Sensitieve Mindfulness en de Polyvagaaltheorie’en Zeven Lessen in Vrede
Lees hier meer over mijn achtergrond

KEES PETERS | INSPIRATOR EN GASTDOCENT

Portret_Kees1Ik startte mijn loopbaan als biochemicus. Daarnaast veel podium-ervaring als pianist in de wereld van de geïmproviseerde muziek. Mijn midlife zette werk- en privéleven op zijn kop en ik werd uitgedaagd tot grondig zelfonderzoek. Vanaf die periode ben ik op onderzoek gegaan naar processen van bewustwording. Er volgden een studie psychosynthese en vele ontmoetingen met boeddhistische leraren. De Nyingma-school vormde mij met de bewegingsleer Kum Nye. Tenzin Wangyal Rinpoche leerde mij de helende werking van klanken middels het Bön boeddhisme. Vanaf 2000 neem ik deel aan de Ridhwan-school van Almaas. De doorgaande proces-groep van de Ridhwan-school geeft mij verdieping en verfijning.
Sinds 2010 ben ik met plezier actief betrokken bij de Academie voor Open Bewustzijn. Aanvankelijk als gastdocent met als specialisme klank, ruimte en stem en de toepassing van klankschalen in onderwijs en zorg.
Ik onderzoek de neurobiologische relatie tussen brein, klank en meditatie. Hieruit volgen nieuwe mogelijkheden voor toepassing van mindfulness binnen onze dynamisch veranderende samenleving.
Ik ben betrokken bij verschillende projecten van de Academie met als thema: mindfulness en sociale innovatie en mindfulness en neurowetenschappen.
Voor meer informatie ga naar zijn website www.keespeters.nl

Opleidingen:.
Psychosynthese en kunstzinnige therapie (Lichtpunt Amersfoort)
Palliatieve zorg met klank ( Therese Schroeder-Sheker)
Tibetan soundhealing ( Tenzin Wangyal Rinpoche)
Nada yoga, vedische klankheling ( Vemu Mukunda)
Klankschalentherapie ( Peter Hess Akademie Duitsland)
Mindfulness trainer ( MBSR/MBCT – See True)

INGE JAGER | DOCENT MINDFUL COACHEN en SUPERVISOR

Portret_Inge1Vanaf mijn middelbare schooltijd ben ik gefascineerd door bewustzijn en ook door meditatie en wat dat innerlijk met ons doet. Maar pas na (prachtige) jaren in diverse typen van onderwijs (als docent Lichamelijke Opvoeding en Spaans en als projectbegeleider) ben ik me zelf met meditatie en zelfonderzoek gaan bezighouden. Dat veranderde ook mijn werk en sinds 1997 werk ik als trainer (communicatie en persoonlijke effectiviteit) en coach. Daarin staan voor mij contact maken en bewustwording centraal. Vanaf 2005 geef ik cursussen en coaching aan (echt)paren. De combinatie van leren door te ervaren (door te doen, door uit te proberen) met theorie die gestoeld is op wetenschappelijk onderzoek vind ik een ontzettend inspirerende mix. In de Academie voor Open Bewustzijn, waar ik sinds 2015 aan verbonden ben, komen die twee samen. Sinds 2002 ben ik student aan de Ridhwanschool van A.H.Almaas, waar oosterse filosofie gecombineerd wordt met westerse psychologie en wat een goede ondersteuning is voor al mijn werk. Wil je meer weten ga dan naar www.ingejager.nl

LINDA SCHIPPER | SUPERVISOR

Vanuit mijn hart heb ik me altijd verbonden gevoeld met lesgeven. Als klein meisje wilde ik al ‘juf’ worden. Na de middelbare school ben ik dan ook naar de Pedagogische Academie gegaan. Na de PA ben ik theologie gaan studeren en heb lange tijd gewerkt als predikant en geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Tijdens mijn jaren als geestelijk verzorger heb ik me verder ontwikkeld door de opleiding tot ervaringsgericht psycho-sociaal therapeut en de postdoctorale opleiding Klinische Pastorale Vorming te volgen. Ondertussen kwam mindfulness op mijn pad. En vanaf de eerste kennismaken met mindfulness was het alsof ik een jas aantrok, die precies paste. Lijntjes in mijn leven kwamen samen. Het maakte dat ik in 2010 ben gestart met de opleiding tot mindfulness trainer, en vanaf 2011 mindfulness trainingen geef. En in 2016 werd voor mij de cirkel van het onderwijs weer rond door vanuit Werkplaats Aandachtig Leven de opleiding tot mindfulness trainer te starten in het noorden van het land. Het maakt me dankbaar dat we mensen tot mindfulness trainer mogen opleiden, zodat mindfulness steeds meer haar weg vindt in onze maatschappij. Gaandeweg mijn leven ben ik door velen geïnspireerd: Hildegard van Bingen, Martin Luther King, Nelson Mandela, Thich Nhat Hanh, Joh Kabat-Zinn, Mark Williams, Daniël Siegel, Stephen Hayes, Tara Brach, Jotika Harmsen en Kristin Neff. Maar misschien nog wel meer word ik geïnspireerd in de verbinding die ik in het dagelijks leven met mensen ervaar. In de verbinding met mijn kinderen, mijn partner, studenten, vrienden, of zo maar met iemand die ik onderweg ontmoet. Mindfulness brengt voor mij alles terug tot de kern: zijn in het hier en nu, met vriendelijke aandacht, zonder oordeel. Dat kleurt mijn leven en mijn werk als personal coach, trainer, docent en supervisor tot een eenvoud met ongekende kracht. Het supervisorschap verbindt mij ook aan de Academie voor Open Bewustzijn, waaraan ik vanaf 2020 als supervisor verbonden ben.

Wil je meer weten? Ga dan naar www.werkplaatsaandachtigleven.nl

Hantzen Stevenson | Supervisor

Ervaringsgericht werken, open communicatie, bewustzijn en zingeving vormen een rode draad in mijn leven en werk. Vanaf 1995 werk ik als lichaamsgericht psychotherapeute, coach, docent en trainer. Naast individuele sessies gaf ik jarenlang trainingen en opleidingen op gebied van communicatie, meditatie, stress en trauma. Van 2001-2003 volgde ik de supervisoren-opleiding bij BodyMind Integration. In het afgelopen jaar werd dit uitgebreid door de supervisorenopleiding voor Mindfulnesstrainers bij Linda Schipper (VVM).
Mijn liefde voor ervarings- en lichaamsgericht werken verdiepte zich door trauma-trainingen bij het Aumm Instituut (2008-2011) met trainers als: Jaap vd Wal, Marianne Bentzen, Diana Pool-Heller en Maggie Kline. En van 2011-2103 bij Raja Selvam de opleiding ’Integral Somatic Psycho-therapy’.
Ik was ruim 15 jaar meditatieleraar en supervisor bij ISSP, (opleiding voor meditatie en spirituele psychologie). Daarnaast volgde ik opleidingen op gebied van Mindfulness, Compassie, ACT en Trauma-Sensitieve Mindfulness (Therapie en Training).
De verfijnde, wetenschappelijk onderbouwde en praktische benadering van TSM spreekt mij buitengewoon aan. Liefdevolle aandacht voor het helen van onverwerkte pijn, maar ook voor wat niet verwond in ons is, levend en nieuwsgierig. Een bron voor bezieling en vervullend leven. In een ontspannen lichaam, met open hart en heldere geest, ontstaat ruimte voor dialoog en een wezenlijke verbinding met jezelf en anderen.

Wil je meer weten? Ga dan naar www.stevenson.nl

BEN VAN DEN BRAND | DOCENT MINDFUL MANAGEMENT

Portret_Ben1Ik ben vanaf mijn studententijd geïnteresseerd in het boeddhisme, een interesse die nooit meer is weggegaan en zich de afgelopen jaren enorm heeft verdiept door het volgen van de opleiding Mindful Coaching bij de Academie voor Open Bewustzijn.
Het boeddhisme verzamelt al duizenden jaren inzichten m.b.t. jouw en mijn persoonlijke pad tot liefdevol menszijn met oprechte aandacht, en ruimte voor elkaar en onze gezamenlijke leefomgeving. Dat inspireert mij enorm.
Mijn professionele achtergrond is erg divers. Ik heb van 1976 tot 1980 de opleiding fysiotherapie gevolgd. Van 1985 tot 2004 heb ik me middels opleidingen en een docentschap, intensief met de haptonomie bezig gehouden. In de periode 1992 -1994 heb ik de VO-management in de gezondheidszorg gevolgd. Van 2001 tot 2004 heb ik Algemene Sociale Wetenschappen gestudeerd, richting management en communicatie. Vanaf 1991 werk ik op diverse functieniveau’s als manager in de gezondheidszorg. Mijn professionele ervaringen en gevolgde opleidingen komen samen in de opleiding ‘Mindful Management’, die vanaf januari 2015 bij de Academie voor Open Bewustzijn wordt aangeboden.

CHRIS ELZINGA | SUPERVISOR

Chris ElziChris Elzinganga: “Ik begeleid heel graag mensen bij innerlijke veranderingsprocessen, zodat ze echt tot bloei komen. Mensen komen met vragen als “Hoe blijf ik meer bij mezelf”, “Ik voel me zo stuurloos en leeg, wie ben ik eigenlijk en wat wil ik?”, “Hoe kan ik m’n hart meer openen, meer in verbinding met anderen leven?” In de individuele sessies en de groepstrainingen die ik geef, ontdekken mensen gaandeweg meer over hun ware zelf, hun eigen essentie, wie ze werkelijk zijn. Hoe meer zij van daaruit gaan leven, hoe meer ze tot bloei komen. Ik maak veel gebruik van de Diamantbenadering van Almaas, mindfulness technieken, open zelfonderzoek en de dynamiek van ‘innerlijke kinderen’.

Wil je meer lezen over het werk van Chris Elzinga? Lees dan hier verder www.meanders.nl

Reiner Seido Hühner | Referent und Kursleiter

Reiner Seido Hühner, Jg. 1955, geboren und aufgewachsen im Rheinland, praktiziert seit über 20 Jahren buddhistische Meditation. Die Begegnung mit Bernie Glassman Roshi führte ihn an Orte wie die ehemaligen Lager Auschwitz und Buchenwald sowie nach Ruanda und Lampedusa. 2018 führte er gemeinsam mit Dorle Lommatzsch und zwei weiteren Co-Leiterinnen die „Tage des Friedens und der Versöhnung“ in der Gedenkstätte des ehemaligen KZ Buchenwald durch. Sein Engagement berührt außerdem die heutigen Fragen nach sozialer Gerechtigkeit, Erhalt der Vielfalt der Arten und Ökosysteme unseres Planeten sowie die Auswirkungen der Klimakatastrophe.
Weitere Erfahrungen auf dem Weg: Co-Leitung von Paar-Gruppen nach M.L. Moeller, ab 2009 Gründung und Leitung einer Schreibgruppe für kreatives, intuitives Schreiben sowie freiwilliges Engagement bei der Telefonseelsorge.
reiner.huehner@posteo.de