Founder Dorle Lommatzsch - haar verhaal

Mijn passie voor vrede

Docent Mindfulness Dorle LommatzschIk ben geboren in Berlijn. Als 17-jarige verliet ik Duitsland en vestigde mij in Nederland. Ik voelde me in Duitsland benauwd. Ik wist niet waarom.  Geplaagd door onduidelijke schuldgevoelens en schaamte, zocht ik mijn weg naar de oorzaken van mijn neerslachtigheid en levensangst. Zelfonderzoek en meditatie hielpen me geleidelijk aan zicht te krijgen op de wortels van mijn gevoelens. Nu, vele jaren later, weet ik wat de diepste reden is, waarom ik Duitsland had verlaten: ik worstelde met het onverwerkte oorlogstrauma van mijn ouders en mijn land.

 

Van wond naar wonder
bloemenEn nog vele jaren later kan ik zeggen: dit verdrietige feit heeft bijgedragen tot mijn passie voor vrede. De wond is een wonder geworden.
De weg van niet oordelende en open aandacht – de weg van mindfulness – heeft me geholpen en geheeld. De weg van open en niet oordelende aandacht helpt en heelt me nog steeds. Het is voor mij de basis voor innerlijke en uiterlijke vrede.

Wil je meer lezen over mijn persoonlijk verhaal? Lees dan hier verder!

Neurowetenschap als vredesonderwijs
Vele jaren later ontdekte ik de neurowetenschap. Neurowetenschappelijke lessen zijn voor mij spirituele lessen. Ze bevrijden en helen mij. Als ik weet hoe mijn brein functioneert, dan kan ik beter zien wat werkt. Ik ben dan realistisch over mijn eigen neiging tot oorlog voeren en ik ben realistisch over de condities die ik nodig heb om vrede te beleven en vrede te verspreiden.
Wat ik heb ontdekt wil ik graag doorgeven en delen. Dat doe ik d.m.v. de opleidingen en trainingen die we geven binnen de Academie.

Vrede beleven en vrede verspreiden
Klankschaal_handenIn  bij voorbeeld de workshop Mindfulness en Relaties leer je in een notendop hoe je zelf kan bijdragen tot vrede in jezelf en vrede in jouw relaties. Je kunt dan even proeven wat er zo allemaal aan kostbaars is ontstaan doordat wij al jarenlang les geven op basis van mindfulness en neurowetenschappen. Zoals een deelnemer laatst zei: “Als ik dit leer, dan wordt ik gretig en krijg ik honger naar meer”.