Je bekijkt nu Zomerretraite met aandacht voor Trauma-Sensitieve Mindfulness, 7 t/m 11 augustus

Zomerretraite met aandacht voor Trauma-Sensitieve Mindfulness, 7 t/m 11 augustus

Evenementen details

Locatie
Herberg De Dieken,
Helhuizerweg 1
7451 KE Holten

Datum/Tijd
07 aug 23 - 11 aug 23 / 10:00 - 14:30

Categorieën

Labels meditatie, Mindfulness, Retraite


We willen je van harte uitnodigen voor onze zomerretraite. In deze retraite hebben we extra aandacht voor het begripvol en respectvol opvangen van traumagevolgen, die soms nog lang in ons leven door kunnen werken. Een retraite waarbij wij stilstaan bij het wonder van het leven. Het wonder van het leven omvat namelijk ook het bestaan van trauma.

Aandacht voor trauma op een retraite?

Trauma komt veel vaker voor dan we denken. Het is in de kern een ervaring, die we tot nu toe niet hebben kunnen verwerken. We kunnen uit balans raken door werkdruk, zorg, ingrijpende ervaringen of simpelweg door onze huidige levensstijl. In de neurobiologie spreken we dan van disregulatie. Als die lange tijd aanhoudt dan raakt ons autonome zenuwstelsel uit balans.

Herstel van veerkracht en levensplezier

In deze trauma-sensitieve mindfulness retraite leren we hoe we ons verfijnd kunnen afstemmen op de mogelijkheden van ons autonome zenuwstelsel om de balans te herstellen. Hoe we in evenwicht kunnen zijn tussen rusten en actief zijn. Hoe we ruimte kunnen maken voor herstel en ruimte kunnen maken voor levendigheid. Trauma-geïnformeerde mindfulness helpt ons een pad te vinden naar veerkracht en vitaliteit. Dit pad gaat licht, behoedzaam en met kleine stappen. We worden sensitief voor elke kleine stap die nodig is in dit proces. We oefenen in neuro-sensitieve mindfulness! Door te vertragen en de stilte op te zoeken ontmoeten en begrijpen we onszelf op een natuurlijke wijze.

Het wij-veld leren kennen

Een retraite doen we niet alleen. Door samen te zijn en samen te mediteren ontstaat er een wij-ruimte, die steunt, aanmoedigt en draagt. We leren (opnieuw) vertrouwen te voelen in de kracht en wijsheid van een groep in een mindful samenzijn. We ervaren dat we eigen mogen zijn en onze eigenheid kunnen verdiepen, juist in het samenzijn! De neurobiologie spreekt van gezonde groeps-regulatie.

Meditaties in tweetallen

Naast de ondersteuning vanuit het wij-veld oefenen we ook met mindful spreken en luisteren.  We leren elkaar vanuit meer openheid, rust en vertrouwen te ontmoeten. Dit moedigt wederzijdse resonantie en wederzijdse ondersteuning aan. We voelen ons gezien en gehoord. Een ervaring van veiligheid, die maakt dat we in ons autonome zenuwstelsel zowel ontspanning als vitaliteit kunnen toelaten. De neurobiologie spreekt van gezonde co-regulatie. Onze wonden worden getransformeerd naar wonderen. We ontdekken de post-traumatische schat!

Zin om deel te nemen? Jij bent van harte welkom!

De Locatie

We zijn te gast bij Herberg De Dieken, Helhuizerweg 1, 7451 KE Holten. De herberg ligt in het oosten van Nederland, een stille plek midden in de natuur. Je treft er een sfeer van schoonheid, lichtheid, ruimte en rust.
Maaltijden zijn vegetarisch en worden verzorgd door Suzanne van den Heuvel van studiogember. Suzanne is niet zomaar een kok, maar een ‘boeddha in de keuken’. Je ziet en proeft het in haar maaltijden!

Er is de mogelijkheid een dag eerder te komen tegen betaling van een extra overnachting. 

De trauma retraite is toegankelijk voor iedereen met enige meditatie ervaring. Wie niet bekend is met het werk van de Academie: graag eerst telefonisch overleg (06-23016358) om af te stemmen of vorm en inhoud van de retraite passend is voor jou.

“Een prachtige verdieping die we konden maken in de meditaties door de afwisseling van stilte en mindful onderzoek waarbij we in contact met de ander meditatief verkenden wat de thema’s uit de Dharma voor ons betekenen. Een verrijking voor iedereen met een beetje of heel veel mindfulness ervaring! Een warm bad met liefdevolle aandacht voor jezelf en de ander.”
Melissa Baris, deelnemer aan een vorige zomerretraite

Begeleiding

De retraite wordt begeleid door Dorle Lommatzsch. Kees Peters zal ondersteunend aanwezig zijn met zijn specifieke (klank)talenten en vaardigheden.

Start maandag in de ochtend om 10 uur. Einde vrijdag rond 14.30 uur. Verdere details over reis en verblijf worden na inschrijving toegestuurd.

Kosten

Verblijfskosten € 440

Retraitekosten € 250

Ben jij nog niet bekend met het werk van de Academie? Dan nodigen we je uit voor een oriënterend gesprek:
Gesprek inplannen

Ben jij wel bekend met het werk van de Academie, dan kun je je direct aanmelden:
Meld je aan