Boeddhistische psychologieAls je meer wilt weten over de eeuwenoude wijsheid uit het boeddhisme dan kom je een hele waaier van boeddhistische richtingen tegen. In Europa (en Amerika) vind je vooral scholen en instituten van het zen-boeddhisme, het Theravada-boeddhisme en het Tibetaans boeddhisme.

De inspiratiebron voor het 8-weken programma MBSR

Het mindfulness-onderwijs binnen het 8-weken programma MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy)  lijkt daarbij het meest op de vipassana-beoefening uit het Theravada-boeddhisme. Vipassana en Theravada zijn twee termen die misschien niet voor iedereen bekend zijn. Daarom hier wat uitleg:

Wat is vipassana-meditatie? Vipassana-meditatie wordt ook inzichtmeditatie genoemd. Door nauwgezet onze innerlijke belevingswereld te observeren, kalmte en concentratie te ontwikkelen en samenhangen te ontdekken, ontstaat inzicht. Inzicht, dat bijdraagt aan onze innerlijke vrijheid en aan ons geluk als mens en medemens.

Wat is het Theravada-boeddhimse? Het Theravada-boeddhisme is de oudste stroming binnen het boeddhisme, met nauwgezette kennis over het stap voor stap trainen van onze aandacht. Het doel van deze meditatie-training is om de werkelijke aard van ons bestaan te doorgronden: alsmaar veranderend, niet te controleren en verbonden met alles.

Boeddhistische psychologie in onze opleidingen

In onze opleiding werken we met basisthema’s uit het boeddhisme, die je in elke stroming tegen komt. We leren het 8-voudige pad kennen en de vier edele waarheden, als een basis die zowel onszelf als ons werk met mensen richting en diepgang geeft.

We werken ook met de satipatthana soetra, waarbij we een gedegen opbouw van meditatie leren kennen en leren beoefenen. In deze soetra worden de ‘bouwsteentjes’ van onze ervaring nauwkeurig beschreven zodat we de tools in handen krijgen om onszelf en de ander vaardig te begeleiden.

Verder lezen over het onderwerp

Het wijze hart

Jack Kornfield laat ons met eenvoudig woorden en levendige voorbeelden zien, dat we onze geest en ons hart kunnen trainen en transformeren. Het wijze hart inspireert ons om de liefde, aanwezigheid en vrijheid, die onze ware essentie is, te realiseren en vorm te geven.

 

Mindfulness

Thich Nhat Hanh, een van de grote boeddhistische leraren van onze tijd, laat ons zien hoe belangrijk het is om aandachtig te leven. Met vele oefeningen die je concentratie verbeteren, je inzicht verschaffen en je bevrijden van angst, spanning en boosheid.

 

Meditatie in alle eenvoud

Dit boek is gebaseerd op inzichtmeditatie, oftewel vipassanameditatie. Het is een oeroude en verfijnde techniek om onze verwarring, angst en agressie onder ogen te zien en te bevrijden. Je vindt hier richtlijnen van beoefening die je helpen de eerste stappen te zetten naar zelfkennis en wat dat precies betekent.