Je bekijkt nu Professioneel werken met de Polyvagaaltheorie, introductie

Professioneel werken met de Polyvagaaltheorie, introductie

Evenementen details

Locatie
Academie voor Open Bewustzijn,
ONLINE
online

Datum/Tijd
20 mrt 25 / 19:00 - 20:30

Categorieën

Labels Interpersoonlijke neurobiologie, Trauma-sensitieve mindfulness


Wat is de polyvagaaltheorie?

Wat heeft de polyvagaaltheorie ons te bieden als we trauma compassievol willen leren begeleiden?

In deze online-training leren we hoe de polyvagaaltheorie natuurlijkerwijs bijdraagt aan begrip en compassie. Bij de cliënt én bij de therapeut. We leren ook hoe het komt dat bij trauma vriendelijkheid en compassie door de cliënt vaak afgewezen wordt of gewantrouwd.

Neuro-educatie

De polyvagaaltheorie beschrijft  de werking van ons autonome zenuwstelsel, waarbij we onze interne en externe omgeving lezen op veilige en onveilige tekenen. We krijgen inzicht in de intelligentie van onze instinctieve erfenis die door miljoenen jaren heen gevormd is om ons te beschermen en optimaal samen te werken met onze omgeving.

Onze stress compassievol begrijpen

Bij overweldigende, levensbedreigende ervaringen reageert ons autonome zenuwstelsel door het brein het ergste te laten vergeten en in het lichaam het meest pijnlijke te verdoven. Een intelligente, mededogende actie als het ergste ons overkomt. Door psycho- en neuro-educatie over de werking van onze instinctieve reacties op overweldigende ervaringen begint de cliënt te begrijpen dat trauma-reacties een beschermfunctie hebben, die ons ooit gered heeft. De waardigheid van de cliënt wordt hierdoor hersteld.

Het wordt zo voor de cliënt eenvoudiger om compassie van de therapeut toe te laten. Het wordt voor de cliënt daarnaast eenvoudiger zelfcompassie toe te laten en te leren ontwikkelen.

Ervaringsgericht de theorie onderzoeken

In deze workshop krijg je theoretische uitleg in combinatie met ervaringsgerichte oefeningen en meditaties, waarbij het heel natuurlijk wordt dat begrip en compassie zich tonen in je begeleiding, therapie of coaching.

Door de training leer je hoe je via neuro-educatie én meditatief onderzoek heling van traumagevolgen mogelijk kunt maken. En… welke rol (zelf)compassie hierbij speelt.

Wil je je alvast wat oriënteren op dit thema? Lees dan deze blogs:

Veiligheid en de vagebond

Ons autonome zenuwstelsel – een veilige of onveilige ladder

Deelnemers aan het woord

“Nadat ik de workshop over de polyvagaaltheorie heb gevolgd heb ik al met 4 cliënten de oefening gedaan die je ons leerde. Zo mooi wat er gebeurt. Ik ben je zo dankbaar.”
Dieneke, Ergotherapeute

De oefening die we deden kan ik gelijk toepassen bij mijn cliënten. Bijna iedereen kampt met het thema onveiligheid en het is fijn om te weten dat je ook naar veiligheid kunt navigeren”.

“Informatief, fijne energie en mooie oefeningen, die direct verhelderende inzichten geven. Knap om in zo’n korte tijd zoveel diepgaande info en ervaring te delen. Dankbaar!”

Een tijdje terug volgde ik bij jullie een webinar over Trauma-Sensitieve Mindfulness.  Jullie uitwerking van de enkele ladder van Deb Dana naar de dubbele trap vind ik zo helder en bruikbaar.”
Annemiek Grijpma Gezondheidspsycholoog en Heartmath therapeut

DOCENT: Dorle Lommatzsch

Datum: 20 maart van 19.00 tot 20.30
Kosten: geen

Je kunt je hier direct aanmelden:   Meld je hier aan