Evenementen details
Locatie
Ruimte voor Aandacht,
Singelsteeg 2
3511 HB Utrecht
Datum/Tijd
06 sep 25 - 20 jun 26 / 10:00 - 17:00
Categorieën
Labels Boeddhistische psychologie, Neurowetenschappen, Trauma-sensitieve mindfulness
💫 Ben jij bekend met mindfulness en heb je interesse in de werking van trauma?
💫 Ben jij een mindful professional die trauma-geïnformeerd wil leren werken?
💫 En zou je de ins en outs willen leren kennen bij het werken met de Polyvagaaltheorie?
Dan is deze opleiding iets voor jou!
Waarom Trauma-Sensitieve Mindfulness?
Steeds meer therapeuten, coaches en (mindfulness-)trainers beseffen dat met name ontwikkelingstrauma veel vaker voorkomt dan we denken. Zonder kennis over trauma voelen we ons vaak zoekende hoe we mensen met complexe problematiek kunnen begeleiden. Trauma-Sensitieve mindfulness helpt je om zicht te krijgen op de achterliggende dynamiek bij trauma. Bovendien biedt Trauma-Sensitieve Mindfulness praktische handvatten deze kennis om te zetten naar ervaringsgerichte oefeningen en interventies. Door Trauma-Sensitieve Mindfulness zal jouw begrip én vaardigheid in de begeleiding van mensen zich direct verfijnen en verdiepen.
Eeuwenoude wijsheid en huidige (neuro)wetenschap
De ontwikkelingen binnen de trauma-therapie van de laatste 20 jaar tonen een opmerkelijke combinatie: neurowetenschappelijke ontdekkingen worden steeds vaker gecombineerd met mindfulness en compassie. Eeuwenoude kennis over bewustzijn uit oude wijsheidstradities komen overeen met recente ontdekkingen in de neurowetenschappen. Neurowetenschappelijke kennis én de rijke ervaringen met bewustzijns-onderwijs uit de boeddhistische psychologie vormen de basis van deze opleiding.
Inhoud van de training
De training omvat vier modulen van 2 x 2 dagen. Iedere module bestaat uit een theoretisch gedeelte over aspecten uit de neurowetenschappen in vergelijking met Trauma-Sensitieve Mindfulness en de boeddhistische psychologie. Iedere module heeft ook een praktisch gedeelte dat bestaat uit meditaties en interpersoonlijke mindfulness. We leren daarbij onze meditaties en mindful interventies te combineren met trauma-geïnformeerde neurowetenschappelijke kennis. De polyvagaaltheorie is hierbij een cruciaal onderdeel zowel voor de theoretische onderbouwing als voor het praktisch toepassen van Trauma-Sensitieve Mindfulness. Lees hier verder over de inhoud van de vier modulen…
Data:
De eerste module omvat vier dagen: 6/7 september en 4/5 oktober
Je kunt de eerste module volgen en daarna besluiten of je door wilt gaan!
En kijk ook alvast vooruit:
Module 2: 8/9 november 2025 en 10/11 januari 2026
Module 3: 7/8 maart en 11/12 april
Moduel 4: 23/24 mei en 20/21 juni
“Dit is een volwaardige opleiding die zowel verdiepend als verbredend is voor elke mindfulnesstrainer of therapeut. Ik merk dat ik zowel als mens, therapeut en als trainer anders in mijn leven en werk sta. Ik ervaar meer verbinding, diepgang en meer ‘pure ruimte tussen mij en de ander’ waarvoor ik dit werk ooit begonnen ben.”
May Vullings, psychosociaal therapeut
Docent Dorle Lommatzsch
Dorle Lommatzsch geeft sinds 1998 les in meditatie op boeddhistische grondslag. Zij begeleidde al talloze basis-, vervolg- en jaargroepen vanuit mindfulness-meditatie. Sinds 2010 is zij hoofddocent en supervisor van de Academie voor Open Bewustzijn. In 2017 heeft ze de opleiding ‘Körperorientierte, integrative Traumabehandelung’ bij Dr. Johannes B. Schmidt afgerond. Bij Thomas Hübl deed ze in 2020 de opleiding ‘Counsious Healing’ waarin oude wijsheidstradities verbonden worden met huidige (neuro)wetenschap en volgde ze in 2021 de opleiding ‘Principles of Collective Trauma Healing’.
Dorle is auteur van het basis- en werkboek mindfulness ‘Op zoek naar jezelf?‘ (Asoka, 2011), van het e-book ‘Mindfulness en de werking van ons brein‘ (2019), het e-book ‘Mindfulness in Relaties’ (2020) en het e-book Trauma-sensitieve Mindfulness en de Polyvagaaltheorie.
Wil je eerst een oriënterend gesprek? Kies hier zelf je tijdstip: Gesprek inplannen
Wil je je direct aanmelden voor de intake? Meld je aan