NEURO-SENSITIEVE MINDFULNESS

eerste jaar

Inhoudsopgave

Het eerste jaar

Door Neuro-Sensitieve Mindfulness leren we de tekenen van stress en gemak te lezen bij onszelf én we leren dit op te merken en te begeleiden bij anderen. Door neuro-sensitieve mindfulness leren we sensitief te worden voor onze instinctieve intelligentie. Dat gaat met mindfulness op een vanzelfsprekende en eenvoudige wijze: open, mild, vriendelijk en zonder oordeel. De aangeboden mindfulness oefeningen op basis van neurowetenschappelijke kennis leiden je naar verrassende inzichten die jouw natuurlijke eigenheid en potentieel aan het licht brengen. Jouw groeiende zelfkennis resoneert steeds meer met jouw diepste waarden én heeft tegelijkertijd een weldadige werking op de relaties om je heen. Privé én professioneel. De goede zelfzorg op basis van neuro-sensitieve mindfulness blijkt een stevig fundament te zijn voor veerkracht in alle gebieden van je leven. Compassie, vriendelijkheid en welzijn beginnen bij jezelf en krijgen van hieruit gestalte in je (werk)relaties.

Inhoud van het eerste jaar

De opleiding rust op drie pijlers: mindfulness, neurowetenschappen en boeddhistische psychologie. Vanaf les één ben je bezig de aangeboden theorie in de praktijk te brengen via meditatieve werkvormen en mindful communicatie-oefeningen. Je wordt gevoed door kennis, inzicht, en innerlijk onderzoek dat je alleen én samen met je medestudenten verkent.

Je krijgt informatie over de huidige ontwikkeling van mindfulness in gezondheidszorg en maatschappelijk welzijn. Daarnaast krijg je informatie uit de neurowetenschappen die de werking en toepassing van mindfulness en mindful communiceren ondersteunen.  Van hieruit ben je in staat een eigen vertaling en een passende vorm te vinden die precies aansluit bij jouw vakgebied.

En het mooiste is: je wordt steeds uitgenodigd om het geleerde te onderzoeken en gewaar te zijn of het voor jou klopt! Je leert en ontvouwt jouw potentieel in groepsverband met individueel maatwerk. Jouw unieke eigenheid in verbondenheid met mensen en situaties om je heen floreert!

“Fijne studie die al na een paar lessen een subtiele verschuiving heeft gegeven in mijn werk en dagelijks leven. De lesdagen zijn gevarieerd en inspirerend!”
Claudia Polet, psycholoog bsc en stress/burn-out coach

Het resultaat

💫 Je weet neuro-sensitieve kennis een plek te geven in het werken met meditatieve- en communicatieoefeningen.
💫 Je hebt inzicht in de basis van de boeddhistische psychologie en weet dit te vertalen naar neuro-sensitieve mindfulness.
💫 Je weet vakkundig, vriendelijk en compassievol te reageren op je eigen en andermans stresspatronen.
💫 Je leert je eigen instinctieve intelligentie kennen en vertrouwen als basis voor mindful zelfonderzoek en als basis voor mindful communiceren.
💫 Je neemt de eerste stappen om mindfulness, de boeddhistische psychologie en neurowetenschappelijke kennis binnen je eigen vakgebied toe te passen in het begeleiden van mensen.
💫 Je ontvangt een certificaat van deelname en mag doorstromen naar het tweede jaar om mindfulnesstrainer (MBCT) en neuro-sensitieve coach te worden.
 
 

De opleiding leert me om met behulp van mindfulness dicht bij mezelf te blijven en compassie voor mezelf te laten groeien. Ik merk dat ik, ondanks mijn nogal drukke leven, meer rust ervaar en milder ben geworden voor mezelf. Iedereen die dat wil leren, raad ik deze opleiding van harte aan. Je leert bovendien hoe je dit aan andere mensen kunt leren.” Robbin Benschop, coach

Erkende opleiding

Het eerste jaar van de vakopleiding Neuro-Sensitieve Mindfulness is geaccrediteerd door het KTNO en door het CRKBO. Belangrijk voor zorgverleners en therapeuten die zich willen bijscholen. Maar ook voor werknemers, die hun opleiding vergoed krijgen door de werkgever. Ze kunnen zo aan hun leidinggevenden aantonen dat het om een betrouwbare en getoetste opleiding gaat.

Het tweede jaar van de opleiding Neuro-Sensitieve Mindfulness is daarnaast geaccrediteerd door de Vereniging voor Mindfulness (VVM) Belangrijk voor alle mensen die een eigen praktijk hebben en vergoeding via de aanvullende zorgverzekering aan hun cliënten willen kunnen aanbieden. Je dient hiervoor wel twee extra scholingen gedaan te hebben:

 1. Je hebt een retraite van 5 dagen gevolgd (die kun je bij ons volgen).
 2. Je hebt een 8-weken training Mindfulness (individueel of voor een groep) onder supervisie begeleid.

Dit is een traject dat je ín of na het tweede opleidingsjaar naast de opleiding kunt doen. We zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan met de Werkplaats Aandachtig Leven. De supervisie wordt door hun verzorgd. Je bent daarna all-round mindfulness-trainer en mindfulness professional volgens de Europese richtlijnen van Mindfulness Based Programs van de EAMBA.

Details eerste jaar

Het eerste jaar van de opleiding NEURO-SENSITIEVE MINDFULNESS omvat

 • Een intakegesprek (datum en tijdstip in overleg te bepalen)
 • Twaalf opleidingsdagen van 10:00 tot 17:00
 • Twee individuele mindfulness begeleidingsuren (in overleg te bepalen)
 • Daarnaast krijg je huiswerk mee in de vorm van meditatieve opdrachten, lezen, persoonlijke reflecties en tussentijds oefenen met (één van je) medestudenten. Reken hierbij op zes tot acht studie- en meditatie uren per week.
 • Optioneel: je volgt een stilte-retraite van 5 dagen bij Dorle Lommatzsch (dat mag ook in het tweede jaar)

Intake

De eerste stap is een intake. In de intake onderzoeken wij of de opleiding voor jou passend. Je kunt praktische en inhoudelijke vragen bespreken. Ook nemen we je mee in een directe ervaring van een coaching vanuit neuro-sensitieve mindfulness.  Zo ervaar je zelf het effect van een mindful coachgesprek op basis van neuro-sensitieve kennis en krijg je een idee wat jouw competenties kunnen zijn na twee jaar opleiding. Na de intake volgt de definitieve aanmelding, waarbij je het inschrijfformulier, het studiereglement en de Algemene Voorwaarden ontvangt. Daarnaast krijg je alle relevante informatie, die nodig is om met de opleiding van start te kunnen gaan. Als de Academie voor Open Bewustzijn het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier terug heeft ontvangen, is je aanmelding definitief. De intake kost € 75*.

*De intake is inbegrepen in de opleidingskosten van het eerste jaar. Besluit je om de opleiding te doen, dan worden de intakekosten in mindering gebracht op de opleidingskosten van het eerste jaar. Als de Academie voor Open Bewustzijn besluit je niet toe te laten tot de opleiding, dan hoef je de intake ook niet te betalen. Besluit je zelf om de opleiding niet te doen, dan betaal je wél de kosten van de intake

Opleidingskosten eerste jaar:

Start oktober 2024 (groep 15)

 • Betaling in 10 termijnen: € 270
 • Betaling in 4 termijnen: € 675
 • Betaling in een keer (inclusief € 50 korting): € 2.645
 • Opleidingskosten zakelijk tarief: € 3.495
 • Aanschaf boeken: circa € 135
 • Optioneel: Retraite bij Dorle Lommatzsch € 795 (2024) 

Praktische informatie

Data opleiding

groep 15: start oktober 2024
2024: 12 oktober, 16 november en 7 december
2025: 11 januari, 8 februari, 8 en 29 maart, 19 april, 17 mei, 13 en 14 juni, 5 juli

groep 16: start oktober 2025
2025: 25 oktober, 22 november en 13 december
2026: 17 januari, 7 februari, 7 en 28 maart, 18 april, 9 mei, 5 en 6 juni, 4 juli
Mogelijke wijzigingen voorbehouden.

 

Docenten
Eerste jaar: Inge Jager

Locatie
Trainingscentrum Intentie-IS-essentie,
Weverstraat 1, 4204 CA Gorinchem

NB: M.i.v. 2025 kunnen we niet meer in dit centrum terecht. We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe lokatie. Mocht je iets weten, centraal gelegen, laat het ons weten!