Opleiding Mindful Coachen

eerste jaar - Mindful Communiceren -

Inhoudsopgave

Het eerste jaar

Mindful Communiceren gaat over het in contact zijn met anderen. Maar daaraan vooraf gaat het contact met jezelf. In het eerste jaar van de opleiding leer je daarom allereerst het contact met jezelf te verdiepen. Dat gaat met mindfulness op een vanzelfsprekende en eenvoudige wijze. De aangeboden mindfulness- en communicatie-oefeningen leiden je naar verrassende inzichten die jouw natuurlijke eigenheid en potentieel aan het licht brengen. Jouw groeiende zelfkennis  resoneert steeds meer met jouw diepste waarden én  heeft tegelijkertijd een weldadige werking op de relaties om je heen. Privé én professioneel. De goede zelfzorg op basis van mindful communiceren blijkt een stevig fundament te zijn om de stap te zetten om mindful te leren coachen.  Compassie, vriendelijkheid en welzijn beginnen bij jezelf en krijgen van hieruit gestalte in je (werk)relaties.

Inhoud van het eerste jaar

De opleiding rust op drie pijlers: mindfulness, neurowetenschappen en boeddhistische psychologie. Vanaf les één ben je bezig de aangeboden theorie in de praktijk te brengen via meditatieve werkvormen en mindful communicatie-oefeningen. Je wordt gevoed door kennis, inzicht, en innerlijk onderzoek dat je alleen én samen met je medestudenten verkent.

Je krijgt informatie over de huidige ontwikkeling van mindfulness in gezondheidszorg en maatschappelijk welzijn. Daarnaast krijg je informatie uit de neurowetenschappen die de werking en toepassing van mindfulness en mindful communiceren ondersteunen.  Van hieruit ben je in staat een eigen vertaling en een passende vorm te vinden die precies aansluit bij jouw vakgebied.

En het mooiste is: je wordt steeds uitgenodigd om het geleerde te onderzoeken en gewaar te zijn of het voor jou klopt! Je leert en ontvouwt jouw potentieel in groepsverband met individueel maatwerk. Jouw unieke eigenheid in verbondenheid met mensen en situaties om je heen floreert!

Lees hier verder over de inhoud van het eerste jaar.

Het resultaat

 • Je hebt inzicht in de basis van de boeddhistische psychologie en weet dit te vertalen naar mindful communiceren.
 • Je weet vakkundig, vriendelijk en compassievol te reageren op  je eigen en andermans stresspatronen.
 • Je leert je eigen wijsheid kennen en vertrouwen als basis voor mindful zelfonderzoek en als basis voor mindful communiceren.
 • Je weet breinkennis een plek te geven in het werken met meditatieve communicatieoefeningen.
 • Je neemt de eerste stappen om mindfulness, de boeddhistische psychologie en neurowetenschappelijke kennis binnen je eigen vakgebied toe te passen in het begeleiden van mensen.
 • Je ontvangt een certificaat van deelname en mag doorstromen naar het tweede jaar Mindful Coachen.

Nieuwsgierig naar de basisprincipes van een mindful coachgesprek? Lees hier meer over…

Erkende opleiding

Het eerste jaar van de vakopleiding – Mindful Communiceren – is geaccrediteerd door het KTNO en door het CRKBO. Belangrijk voor zorgverleners en therapeuten die zich willen bijscholen. Maar ook voor werknemers, die hun opleiding vergoed krijgen door de werkgever. Ze kunnen zo aan hun leidinggevenden aantonen dat het om een betrouwbare en getoetste opleiding gaat.

Het tweede jaar van de opleiding tot Mindful Coach is daarnaast geaccrediteerd door de Vereniging voor Mindfulness (VVM) Belangrijk voor alle mensen die een eigen praktijk hebben en vergoeding via de aanvullende zorgverzekering aan hun cliënten willen kunnen aanbieden. Je dient hiervoor wel twee extra scholingen gedaan te hebben:

 1. Je hebt een retraite van 5 dagen gevolgd (die kun je bij ons volgen of bij een andere opleider).
 2. Je hebt een 8-weken training Mindfulness (individueel of voor een groep) onder supervisie begeleid.

Dit is een traject dat je ín of na het tweede opleidingsjaar naast de opleiding kunt doen maar ook parallel aan het derde jaar. We zijn hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan met de Werkplaats Aandachtig Leven. De supervisie wordt door hun verzorgd. Je bent daarna all-round mindfulness-trainer en mindfulness professional volgens de Europese richtlijnen van Mindfulness Based Programs van de EAMBA. 
Daarnaast kun je je na  het tweede jaar aansluiten bij Mindful Netwerk, een samenwerkingsplatform voor mindfulness professionals.

Details eerste jaar

Het eerste jaar van de opleiding Mindful Coachen omvat

 • Een intakegesprek (datum en tijdstip in overleg te bepalen)
 • Twaalf  opleidingsdagen van 10:00 tot 17:00
 • Twee individuele mindfulness begeleidingsuren (in overleg te bepalen)
 • Daarnaast krijg je huiswerk mee in de vorm van meditatieve opdrachten, lezen, persoonlijke reflecties en tussentijds oefenen met (één van je) medestudenten. Reken hierbij op zes tot acht studie- en meditatie uren per week.
 • Optioneel: je volgt een stilte-retraite van 5 dagen (dat mag ook in het tweede jaar)

Intake

De eerste stap is een intake. In de intake onderzoeken wij of de opleiding voor jou passend. Je kunt praktische en inhoudelijke vragen bespreken. Ook nemen we je mee in een directe ervaring van een coaching op basis van mindfulness.  Zo ervaar je zelf het effect van een mindful coachgesprek en krijg je een idee wat jouw competenties kunnen zijn na twee jaar opleiding. Na de intake volgt de definitieve aanmelding, waarbij je het inschrijfformulier, het studiereglement en de Algemene Voorwaarden ontvangt. Daarnaast krijg je alle relevante informatie, die nodig is om met de opleiding van start te kunnen gaan. Als de Academie voor Open Bewustzijn het ingevulde en ondertekende inschrijfformulier terug heeft ontvangen, is je aanmelding definitief. De intake kost € 75*.

*De intake is inbegrepen in de opleidingskosten van het eerste jaar. Besluit je om de opleiding te doen, dan worden de intakekosten in mindering gebracht op de opleidingskosten van het eerste jaar. Als de Academie voor Open Bewustzijn besluit je niet toe te laten tot de opleiding, dan hoef je de intake ook niet te betalen. Besluit je zelf om de opleiding niet te doen, dan betaal je wél de kosten van de intake.

Opleidingskosten eerste jaar:

 • Geef je je op voor 15 juli en betaal je in één keer dan ontvang je €150 korting!
 • Betaling in 10 termijnen: € 250
 • Betaling in 4 termijnen: € 625
 • Betaling in een keer (inclusief € 50 korting): € 2450
 • Opleidingskosten zakelijk tarief: € 3220
 • Aanschaf boeken: circa € 120
 • Optioneel: Retraite € 650 (retraite plus verblijfskosten)

Praktische informatie

Data opleiding 2022/23
2022: 8 oktober, 5 november, 26 november, 17 december
2023: 14 januari, 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 2 en 3 juni, 1 juli

Docenten
Eerste jaar: Inge Jager

Locatie
Trainingscentrum Intentie-IS-essentie,
Weverstraat 1
4204 CA Gorinchem

STAP – Stimulering Arbeidsmarkt Positie

Wat is het STAP-budget?
Met het STAP-budget kun je jaarlijks tot € 1000 aan opleidingsbudget aanvragen bij de overheid. Het is een subsidieregeling die de belastingaftrek van studiekosten vervangt. Het STAP-budget is een regeling voor zowel werkenden als ook werkzoekenden om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan.

Aanmelden opleidingen met STAP-budget binnenkort mogelijk!

Als de overheid zich aan de termijn kan houden zal een deel van ons opleidingsaanbod  vóór de zomervakantie opgenomen worden in DUO. Je kunt je interesse alvast aangeven via email info@openbewustzijn.nl. We zullen je informeren als aanmelding mogelijk is.