Je bekijkt nu Circle of Peace

Circle of Peace

Mindfulness in onze relaties

Als we mindfulness in onze relaties willen brengen dat vraagt dat het leren van een kunst: de kunst van mindful spreken en mindful luisteren. Een van de manieren om ons hierin te oefenen is de Circle of Peace. In deze blog kun je lezen wat de ingrediënten zijn die zo’n Circle of Peace tot een levendige beoefening maakt. Een beoefening waarin diversiteit en verschil nu juist geen problemen zijn maar een bijdrage voor een vredig én dynamisch samenzijn.

 

Wat is een Circle of Peace?

In de Circle of Peace werken we met vragen, die we aan elkaar stellen. Door drie vragen willen we onszelf, de ander en onze wereld dieper leren begrijpen. De vierde vraag helpt ons een stap te zetten om daadwerkelijk actief een bijdrage te leveren aan een dynamische vrede in onze wereld.

 

Wat zijn de vier vragen?

Is er iets waarvoor jij dankbaar bent?

Voor een onderzoek naar vrede is veel moed nodig. Het gaat namelijk ook over onvrede, en misschien zelfs over oorlog. In onszelf, buiten onszelf. Om dit uitdagend onderzoek een veilige bedding te geven, moeten we ons eerst gunnen het goede in ons leven te genieten en te waarderen. Je richten op dankbaarheid is daarbij een kostbare hulpbron.

Wat doet je pijn, in jezelf, in je leven, in de wereld?

Als we pijn, angst of woede voelen dan ervaren we ook eenzaamheid. We voelen ons op de een of andere manier alleen en in de steek gelaten. Door onze  pijn, angst of woede met anderen te delen, brengen we al het eerste element van heling in onze belevingswereld. Daar, waar we het opgegeven hebben om de ander te bereiken, is nu weer een luisterend oor.  We leren onszelf dieper aan te raken in de getuigenis van de luisteraars. We ervaren heling binnen de gemeenschap.

Wat is je droom? Voor jezelf? Voor de wereld?

In pijn, angst en woede zit enorm veel levenskracht. Door de vraag naar onze droom, kan de ervaring van ons lijden tot een kracht transformeren. Een drijfveer om een toekomst te scheppen die we écht willen. Dat begint altijd met een droom. Bij deze vraag wordt je uitgenodigd om je stoutste fantasieën toe te staan, niet te letten op haalbaarheid, en dit te delen met anderen.

Welke kleine stap kun je vandaag zetten, om dichter bij de verwezenlijking van je droom te komen?

Als jij jezelf je eigen droom toestaat, dan denk je groot. Om onze grote droom te verwezenlijken moeten we leren om klein te handelen. Dat wil zeggen: realistisch, inventief en praktisch. Wat kan ik dagelijks doen? Wat wil ik de komende week in gang zetten? Heb ik hierbij steun nodig? Doe ik het alleen of samen met anderen? Hoe ziet dat er concreet uit? Wanneer en hoe vaak ga ik hiermee aan de slag?

 

Principes voor de spreker

  • Zorg voor je eigen gemak, dat draagt bij aan een gevoel van veiligheid.
  • Pauzeer, voordat je spreekt (dat wil zeggen: gun jezelf een paar ademhalingen voordat je begint met spreken).
  • Spreek vanuit je hart (‘buikspreken’ kan ook een heuse eye-opener zijn).
  • Blijf wezenlijk.
  • Vertrouw op wat er uitgesproken wil worden. Het is vaak iets anders dan wat je net dacht te willen delen.

Principes voor de luisteraar

  • Zorg voor je eigen gemak, ook jij als luisteraar hebt dit nodig.
  • Blijf bij jezelf, 80% van je aandacht mag er voor jezelf zijn, 20% voor de ander is ruim voldoende (je criticus wil dit in het begin niet geloven).
  • Luister vanuit je hart. (Soms is luisteren vanuit je buik ook erg leuk).
  • Stel jezelf de vraag: kan ik luisteren zonder opvattingen?
  • Vertrouw op wat er zich gaat ontvouwen en laat je verrassen!

Circle of Peace bijwonen?

Vanaf januari tot en met maart biedt de Academie in samenwerking met het Zonnelicht elke zondagochtend een “Zonnelichtochtend” aan. Een van deze ochtenden wordt besteed aan de Circle of Peace. Kijk in de agenda voor meer informatie.