De huidige kennis over trauma brengt aan het licht dat heling van trauma niet zomaar het terugkeren is naar de staat van vóór het trauma. Nee, heling van trauma leidt tot een ervaring van een nieuwe diepte en een grotere zin in ons leven.
Dit wordt de posttraumatische schat genoemd.
DE VIER EDELE WAARHEDEN EN DE POSTTRAUMATISCHE SCHAT
De boeddhistische psychologie beschrijft hetzelfde fenomeen en spreekt hierbij over de vier edele waarheden. De vier edele waarheden zijn een soort routekaart die beschrijft, hoe we ons lijden kunnen transformeren. We kunnen ons lijden ‘veredelen’ naar een bewustzijn, dat uiteindelijk vrij, rijk, wijs en compassievol is. Aan het eind van onze helingsreis zijn we een ‘nieuw’ mens geworden die weet van het leed, dat die doorstaan heeft. We kunnen ons proces van lijden (over)zien zonder nog verstrikt te raken in reacties van boosheid, pijn, of onverschilligheid.
Maar dat is niet het enige. In de zoektocht naar de heling van de wond opent zich een diepere dimensie die een wezenlijke transformatie mogelijk maakt. Deze grotere dimensie wordt vanaf nu onze oergrond. We leven voortaan met de geschiedenis van ons trauma, ingebed in een ervaring van heelheid die zowel leed als vreugde van het leven kan omvatten. Een heelheid die in staat is open te blijven bij het zien en beleven van lijden én die daarnaast levendig en veerkrachtig blijft.
Het veredelen van het lijden
De vruchten van deze posttraumatische schat zijn liefde, kracht, creativiteit, wijsheid en compassie. Ons lijden is ‘veredelt’. In vele gevallen motiveert onze lijdensgeschiedenis tot liefdevol handelen, juist daar, waar wij zelf het leed ten diepste kenden.
Dit is de posttraumatische schat, oftewel: het veredelen van ons lijden.
In het pad naar heling zijn er drie op elkaar volgende responsen, die de evolutie ons schenkt om overweldigend lijden te boven te komen en de post-traumatische schat te vinden. Lees over deze drie responsen in de blog ‘Wat is trauma-sensitieve mindfulness?’
Deze blog is geschreven door Dorle Lommatzsch, hoofddocent aan de de Academie voor Open Bewustzijn.
De Academie verzorgt sinds 2010 opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We zetten ons in voor vredesonderwijs en maatschappelijke vernieuwing in allerlei vormen. Klik hier en lees meer over ons aanbod.