Bron van leven

De vier transformerende principes BRON

De beoefening van mindfulness transformeert ons bewustzijn en transformeert onze moeilijkheden. Hoe je dat doet? Dat doe je door middel van BRON. Wat is BRON? Het is een vierstappenplan van transformatie. Het zijn vier principes waarvan in huidige mindfulness-retraites vaak gebruik wordt gemaakt.

Hier zijn ze:

 

De B van bewustzijn

Boeddhistische psychologieVoordat we überhaupt aan een transformatie kunnen beginnen moeten we aandacht hebben voor wat er is. We moeten bewust beleven wat er in ons speelt, er wakker voor zijn, het herkennen voor wat het is. Het is de meest basale bouwsteen van de training in mindfulness. We nodigen ons daarom uit om bewuste aandacht te besteden aan wat er allemaal innerlijk in ons speelt.

 

De R van respect

Vanuit het herkennen wat er is volgt een tweede stap. We nodigen onszelf uit om respectvol te zijn naar alles wat onze bewuste aandacht opmerkt. We ontdekken dat we kunnen accepteren wat zich voordoet. We oefenen bewust om dat wat we opmerken met vriendelijkheid en openheid te bejegenen en misschien zelfs welkom te heten. En als dat teveel gevraagd is, om het dan tenminste te respecteren. Of als dat nog te veel is: het te verdragen of te tolereren. Het werkzame element in dit tweede principes is: we keren ons niet af van onze ervaring, maar we wenden er ons juist naartoe.

 

De O van onderzoek

Mindful CoachgesprekIn de boeddhistische psychologie wordt onderzoek gezien als een logisch gevolg van een open en niet-oordelende observatie, een observatie vanuit nieuwsgierige verwondering. Je kunt het zien als je kinderen spelend ziet leren. Doordat ze onbevangen zichzelf en de wereld ontdekken, worden ze slimmer en handiger. Bij een mindfulness-training worden we hier eigenlijk ook toe uitgenodigd. Juist doordat we niets sturen en ons alleen uitnodigen tot onbevooroordeeld gadeslaan ontstaat natuurlijk onderzoek en natuurlijk inzicht.

 

De N van niet-vereenzelvigen

Dit laatste aspect heeft te maken met het grotere perspectief wat wij mensen hebben: we kunnen bewust zijn van bewustzijnsprocessen. We hebben het talent tot panoramisch overzicht. In de training van mindfulness maken we hier doelbewust van gebruik:  wij zijn méér dan een van onze gedachten, gevoelens of gewaarwordingen. We HEBBEN gedachten, gevoelens en gewaarwordingen, maar we ZIJN ze niet. Dat wordt in de boeddhistische psychologie niet-vereenzelviging genoemd. Niet-vereenzelvigen is het moeilijkste principe van BRON om te begrijpen. En ook het moeilijkste aspect om toe te passen. Het vraagt namelijk van ons om  eerst eens eerlijk, mild en compassievol onder ogen te zien, hoe we ons wél vereenzelvigen met de inhoud van onze gedachten, gevoelens en ervaringen.
Toch kunnen we in onze meditatie reeds een kleine praktische stap zetten om wat ervaring op te doen rondom niet-vereenzelvigen. We kunnen beginnen om onze gedachten, gevoelens en lichamelijke waarnemingen anders te benoemen. Dat gaat zo: Je voelt je b.v. onrustig. Dan zijn we gewend om te zeggen: ‘Ik voel me onrustig. Hoe zou het zijn om dit te vervangen door 'Er is onrust'? Of we merken op dat we denken en zeggen dan: ‘ik heb gedachtes’.  Vervang die maar eens met: ‘Er verschijnen gedachtes’.

We spelen als het ware met het weglaten van de woordjes ik, mij en mijn.

Probeer het maar zelf uit. Ik ben benieuwd of BRON voor jou werkt. Wat ontdek jij?

 

Meer weten over BRON en andere thema's uit de boeddhistische psychologie? Kom dan naar een van onze workshops of informatiebijeenkomsten. De Academie voor Open Bewustzijn verzorgt sinds 2010 opleidingen en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We werken met de eeuwenoude wijsheid uit het boeddhisme én met de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen. Onze opleidingen zijn erkend door het CRKBO en vinden plaats in drie regio's in het land.
Geplaatst in Boeddhistische psychologie en getagd met , .