Je bekijkt nu Leer navigeren naar veiligheid!

Leer navigeren naar veiligheid!

Vredesles 1

De basis – Vrede kun je leren!

Wat maakt vrede mogelijk? Ik heb het hier niet over de lieve vrede. Nee, ik heb het over vrede die dynamisch is, moedig en kleurrijk. Vrede, die in staat is veerkrachtig en open te blijven ook bij onvrede, haat en onwetendheid. Deze vrede vraagt allereerst om een innerlijk proces.

Binnenwereld en buitenwereld

Oorlog en vrede zijn namelijk niet alleen condities in de buitenwereld maar ook condities in onze binnenwereld. En over onze binnenwereld hebben we iets te zeggen. Bovendien: over onze binnenwereld valt ook iets te leren, wat wellicht nuttig is voor de buitenwereld. Als ik namelijk weet hoe ik mezelf kan opvangen bij stress en mezelf kan begeleiden naar vrede dan is dat niet alleen een persoonlijke zegen, maar ook een zegen voor de gemeenschap om me heen.

Leer navigeren naar veiligheid

Zonder veiligheid kunnen we niet leren. Zonder veiligheid kunnen we geen veerkracht en moed ontwikkelen in uitdagende tijden. Veiligheid begint bij onszelf, tenminste als we volwassen zijn. Hierbij is neurofysiologische kennis nuttig. Als we weten hoe ons brein en autonome zenuwstelsel reageren op vrede en gevaar kunnen we begrip en respect opbrengen voor onze instinctieve reacties. Wat hier in de allereerste les het meest belangrijk is:
We krijgen inzicht hoe we kunnen navigeren naar veiligheid, vriendelijkheid en compassie.
Dan is de meest directe ruimte van ons bestaan – onze relatie met onszelf – veilig.
Dan is er een begin gemaakt – hier en nu – in jezelf om een baken te zijn voor je omgeving.
We worden een vredescel in het weefsel van het leven.

Maak kennis met vier veiligheidsankers om je je brein en autonome zenuwstelsel in de veilig modus te brengen. 👇

Deze blog is geschreven door Dorle Lommatzsch, hoofddocent van de Academie voor Open Bewustzijn. De Academie voor Open Bewustzijn verzorgt sinds 2010 opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We zetten ons in voor vredesonderwijs en maatschappelijke vernieuwing in allerlei vormen. Klik hier en lees meer over ons aanbod.