Pieker-en-fantasie-droom
Het wonder van ons leven
Ellende en stress
Je kunt tegenwerpen dat in het hier en nu ook veel ellende en stress te vinden is. Dat klopt. Maar dat neemt niet weg, dat je nú kunt ademen, dat de aarde je nú draagt, en dat er nú genoeg warmte, voedsel en ruimte is voor de volgende stap in je leven. Dat zijn nuchtere feiten én het zijn directe ervaringen dat het leven ons steunt. Een directe ervaring van goedheid.
Probeer het maar uit met de volgende oefening:
Wakker worden in goedheid: de nul-minuten-meditatie
Om in ons dagelijkse leven wakker te worden in het hier en nu en te beseffen dat we constant gesteund en verzorgd worden, kun je de volgende meditatieve oefening doen. Je hoeft hiervoor geen extra tijd uit te trekken. Daarom noemen wij dit de nul-minuten meditatie. Je doet wat je toch al zou doen. Alleen leer je je aandacht anders te richten. Je richt je aandacht namelijk op de directe zintuiglijke sensaties.
- Kies een dagelijkse handeling die je zo’n vijf tot tien keer per dag doet. Zoals een trap oplopen, een kopje thee of koffie drinken, van je bureau naar je kast lopen, iets afwassen.
- Neem je voor om tijdens die handeling je aandacht te richten op je lijf en je zintuiglijke waarneming.
- Geef aandacht aan voelen, horen, zien, ruiken en proeven.
- Je doet de handeling precies zoals je gewend bent, terwijl je aandacht hebt voor hoe je lichaam voelt en wat je zintuigen je vertellen.
Stel dat je een kopje thee drinkt:
Zie de vorm en de kleur van het kopje.
Luister naar het geluid, terwijl je de thee inschenkt.
Voel dan de warmte van het kopje, ruik de thee en adem de damp in.
Ervaar de warmte en vloeistof in je mond. Welke smaak laat de thee achter in je mond?
Misschien kun je zelfs voelen hoe de warme vloeistof verder je lijf ingaat en daar een bepaalde werking heeft.
Je zult merken dat je energie gaat zakken. Je lijf floreert onder jouw aandacht en geeft dat terug met een zucht of een diepe adem: een teken dat onze hersenstam ontspant en gevoelens van veiligheid en gemak weer ruimte krijgen.
Doe deze aandachtsoefening hooguit een minuut of drie. Schrijf op wat je hebt ontdekt. Het opschrijven helpt je om de volgende keer nog bewuster deze oefening te doen en patronen in je aandacht te ontdekken.
Met welke kleine handeling heb je geoefend? ________________________________________________
Welke zintuiglijke ervaring viel je daarbij op? Welke zintuigen waren op de voorgrond? ___________________________________________________________________________________________________
Hoe reageerde je lichaam hierop? ___________________________________________________________________________________________________
Hoe is het om op deze manier wakker te worden voor het hier en nu? Onwennig? Verrassend? Leuk? Vervelend? Speelden er gedachten en meningen een rol?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Als je deze oefening een paar dagen hebt gedaan, onderzoek dan of je dagelijkse bewustzijn verandert. Wat valt je op? ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dit is één van de 92 oefeningen uit het werkboek mindfulness: Op zoek naar jezelf? Uitgeverij Asoka.
De blog is geschreven door Dorle Lommatzsch, hoofddocent van de Academie voor Open Bewustzijn.
De Academie voor Open Bewustzijn verzorgt sinds 2010 opleidingen, workshops en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We zetten ons in voor vredesonderwijs en maatschappelijke vernieuwing in allerlei vormen. Klik hier en lees meer over ons aanbod.