Je bekijkt nu De kruisbestuiving tussen Mindfulness en Yoga

De kruisbestuiving tussen Mindfulness en Yoga

Mindfulness en yoga: hoe werkt dat samen?

Als we een yogaoefening mindful willen doen, dan gaat het niet alleen om het werken met lichamelijke bewegingen en houdingen. Nee, het gaat er ook om hoe we onszelf via ons lichaam beter leren kennen, leren ondersteunen en leren bijsturen.

 

Brain-based Yoga

Bij mindful yoga richten we onze aandacht op drie dimensies in ons bewustzijn: lichaam, gemoed en geest. Deze drie dimensies werken altijd samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan ook niet anders, als we zien hoe ons brein is opgebouwd. Een opbouw die op de lagen van een ui lijken: de hersenstam als binnenste laag, en hierop volgend het limbische systeem (voor onze emotionele huishouding), en hierop weer de neocortex als laatste ‘schil’ van die denkbeeldige ‘ui’. Dit is de neuro-fysiologische basis van ons lichaamsbewustzijn, emotionele bewustzijn en ons denkende bewustzijn. We zullen ontdekken dat mindful bewegen een voertuig is, om te ontdekken hoe deze drie dimensies in ons werkzaam zijn en op elkaar inwerken.

 

Drie dimensies van waarnemen

Bij mindful yoga worden we uitgenodigd aandacht te schenken aan allerlei lichamelijke gewaarwordingen (we krijgen informatie van de hersenstam). We merken ook op dat er emoties opduiken (we krijgen informatie van ons limbisch systeem), en we merken op dat we beoordelingen en gedachten hierover hebben (we zien de neocortex zijn werk doen). We doen dat in een sfeer van respect en een open, niet oordelend onderzoek, de sfeer van mindfulness. Tijdens de oefeningen stimuleert de mindful yoga-docent het ontwikkelen van contact met deze drie dimensies van ons innerlijke leven.

 

Opmerkzaamheid geeft inzicht en verbinding

Mindful yoga leert je de drie-eenheid in jezelf te onderscheiden door opmerkzaamheid te ontwikkelen tijdens het bewegen. Het lichaam is het eindstation van gedachten en emoties. Door hier en nu opmerkzaam te zijn onderscheid je wat er speelt op elk van de drie lagen. Acceptatie, onderzoek en concentratie, principes uit de mindfulness, sterken de verbinding. Je krijgt hierdoor inzicht in de onderlinge wisselwerking tussen lichaam, gemoed en geest. Je ontwikkelt overzicht en ervaart hierdoor een nieuwe vrijheid. Fysiologisch komt het brein tot rust, het lichaam heelt zichzelf.

 

Deskundigheid, belangstelling, zorgzaamheid

Als mindful yoga-docent ga je anderen in dit proces voor. Je deskundigheid, belangstelling en zorgzaamheid creëren voor de cursisten een rustige en veilige sfeer, nodig om zich aan zelfonderzoek te kunnen wijden. De wekelijkse les brengt de ervaring van verbinding – de letterlijke betekenis van yoga – met jezelf en anderen.

 

Mindfulness brengt yoga op een ander plan!

 

Dit artikel is geschreven door Gregoor van Zummeren en Dorle Lommatzsch

 

Nieuwsgierig naar de workshop Yoga en Mindfulness?

“Kom dan naar onze workshop met Gregoor van Zummeren. Gregoor is een toptalent op het gebied van Mindful Yoga. Ik verheug me op de les die wij samen gestalte zullen geven.”

Dorle Lommatzsch, hoofddocent Academie voor Open Bewustzijn