Je bekijkt nu Fietsen, organisatieverandering en mindfulness.

Fietsen, organisatieverandering en mindfulness.

Vandaag heb ik de Leyetocht gefietst. 3 vrouwen en 6 mannen zijn samen uit Helvoirt vertrokken voor de 100 km. Er waren behoorlijke verschillen in fietstempo tussen deze 9 mensen. Maar deze groep beseft dat samenzijn, zowel tijdens het fietsen als op het einde belangrijker is dan ‘hard gaan’. Dat is wel eens anders geweest. 10 Jaar geleden gooiden we elkaar nog met gemiddelde snelheden en aanverwante prestaties om de oren en degene die niet mee kon voelde zich tot last van de groep. Soms vond iemand het belangrijker om 150 km alleen heel hard te fietsen, dan de dag samen door te brengen.

Een half uur later

Dat is helemaal weg, die prestatiedrang. Ik ervaar dit als vooruitgang. In een ontspannen sfeer, met leuke gesprekken rijden we de 100 km en komen we aan. Als er iets is stoppen we even en wachten we op elkaar. Het eindresultaat is dat we met minimaal energieverlies 100 km fietsen en onderweg genieten van elkaar en de mooie tocht. We komen een half uur later aan dan gebruikelijk.

 

Zonder haast ons doel bereiken

Hoe zou het zijn wanneer processen van organisatieverandering zich ook zo zouden kunnen voltrekken, en wat is daar dan voor nodig? Het is fijn om een gezamenlijk doel te hebben, een doel als inspiratiebron. Het tweede is dat we geen tijdspad nodig hebben maar er op kunnen vertrouwen dat we zonder haast ons doel kunnen bereiken. Een iets lager tempo, soms even stoppen als het nodig is, het tempo omlaag als iemand het niet bij houdt. En dan blijkt plotseling dat je er gewoon komt, in verbinding en samen.

Vertraging is falen?

Deze werkwijze staat vaak haaks op strak geplande organisatieontwikkelingstrajecten, waarbij vertragingen als falen gezien worden waarop ingegrepen moet worden en onverwachtse tegenslag als incompetentie gezien wordt. Jammer en in het grootste deel van de gevallen niet nodig en zelfs volledig contraproductief.

 

Verandermanagement vanuit aandacht

Hoe zou het zijn als we zouden kunnen veranderen vanuit aandacht, verankerd in het hier en nu, vrij van stress, open, mild en zonder oordeel? Zo ontstaat er een open aandacht voor elkaar en voor de problemen die er op de weg van verandering onvermijdelijk aanwezig zijn. De paradox is dat het resultaat beter zal zijn naarmate je meer los komt van het streven naar resultaat. De meeste professionals en managers vinden dat eng. Wij dagen je uit om er zo eens naar te kijken en deze visie te onderzoeken. Op de opleiding Mindful Management van de Academie Voor Open Bewustzijn (AVOB) kijken we anders naar organisatieontwikkeling. Nieuwsgierig? Kijk eens op onze website.

Ben van den Brand            

Augustus 2017

De Academie voor Open Bewustzijn verzorgt sinds 2010 opleidingen en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. We werken met de eeuwenoude wijsheid uit het boeddhisme én met de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen. Onze opleidingen zijn erkend door het CRKBO en vinden plaats in drie regio’s in het land.