Mindful Management
Opleiding

Eenjarige opleiding Mindful Management

Is dit herkenbaar?

 •  Huidige organisaties hebben met permanente verandering te maken. Dat levert bij medewerkers en het management veel stress en gevoelens van onveiligheid op.
 • De complexiteit van huidige organisaties is enorm toegenomen. Paradigma’s veranderen en oude organisatiestructuren voldoen niet meer. Hoe kan mijn organisatie zich aan passen aan de nieuwe vragen van deze tijd en wat kan mijn bijdrage daaraan zijn?
 • Hiërarchisch leidinggeven werkt niet meer. Nieuwe vormen van zelfsturing en zelf organisatie zijn nodig. Maar hoe doe ik het anders?
 • De top-­down benadering werkt verstikkend voor het talent en de mogelijkheden van medewerkers. Hoe kan ik leidinggeven dat medewerkers inspireert, uitnodigt en activeert?

Wat is Mindful Management?

Mindful Management is een innoverende en inspirerende scholing, die werkt vanuit een eeuwenoude traditie en met de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen en organisatiewetenschappen. Mindful Management heeft zijn basis in mindfulness: een training van open, vriendelijke en niet oordelende aandacht. U leert vanuit een niet bevooroordeelde en onbevangen bewustzijn zowel uw persoonlijke als uw arbeidscontext te beschouwen. Uw werkpraktijk en uw manier van leiding geven zullen na deze opleiding nooit meer hetzelfde zijn! U zult met meer ontspanning en inzicht in uw leven en werk staan.

Voor wie?

De opleiding Mindful Management is bedoeld voor leidinggevenden, HRM professionals of projectmedewerkers, die kennis willen maken met de kracht en eenvoud van mindfulness. Van de deelnemers wordt affiniteit met zingeving en arbeid en belangstelling voor meditatie en mindfulness verwacht.

Wat houdt de opleiding in?

 • U krijgt inzicht in uw eigen automatische stresspatronen en hoe u positieve patronen in uzelf en anderen kunt ondersteunen.
 • U krijgt informatie over hedendaagse ontwikkelingen in de neurowetenschap die de eeuwenoude toepassing van mindfulness ondersteunen.
 • U krijgt praktische oefeningen aangereikt waarmee u leert vanuit overzicht en een ‘open mind’ leiding te geven.
 • U leert te werken met eenvoudige tools om in uw kracht te blijven in een omgeving die constant verandert en uitdaagt. U weet dit ook aan uw teamleden aan te bieden.
 • U leert de basisprincipes van mindfulness te integreren in het leidinggeven en het coachen van uw medewerkers.
 • U gaat op weg om uw levenskracht te bevrijden en te leven vanuit vitaliteit i.p.v. te vechten met blokkerende energie uzelf. Hierdoor bent u een voorbeeld voor uw medewerkers.

Wat is het resultaat?

 • U ervaart wat er gebeurt als u uit uw gewoontepatronen van denken en handelen stapt en u ontdekt verfrissende nieuwe mogelijkheden, zowel in uw persoonlijk functioneren als in het leidinggeven aan uw team.
 • U krijgt inzicht in de mechanismen die onnodig en zelfs vaak contraproductief energieverlies veroorzaken, met vermoeidheid als gevolg.
 • U leert uw lichaam en brein te ontdekken als intelligente bronnen van inzicht en betrokken handelen.
 • Uw veranderingsproces legt een basis voor grotere tevredenheid in het team en voor minder uitval door stress-­gerelateerde klachten.
 • U krijgt na succesvolle afronding van het studiejaar de mogelijkheid om in te stromen in het tweede jaar van de opleiding Mindful Coachen van de Academie voor Open Bewustzijn, CRKBO erkend.

Praktische informatie

Lees hier verder over alle praktische zaken!

Kennismaken of intake?

U kunt ook direct met ons afspreken voor een oriënterend gesprek of een intake.

Mail naar ben@openbewustzijn.nl of bel direct 06-51153990

Academie voor Open Bewustzijn

Ben van den Brand

Kennismaken met Mindful Management

thinking_kl

 • Zoekt u naar een ontspannen manier van leidinggeven binnen de vele uitdagingen en veranderingen van uw werk?
 • Wilt u stresspatronen bij uzelf en uw medewerkers beter leren managen?
 • Bent u nieuwsgierig naar een stijl van leidinggeven vanuit een mindfulness attitude?

 

Dan is deze workshop iets voor U!

 

In deze korte workshop maakt u kennis met de eenvoud en kracht van Mindful Management. Leidinggeven vanuit een mindfulness attitude brengt ontspanning en veiligheid voor u en uw medewerkers én vergroot het vermogen met uitdagingen creatief en effectief om te gaan.

 

 

Wat neemt u mee naar huis?

 • Inzicht in uw eigen automatische stresspatronen en hoe u positieve patronen in uzelf en anderen kunt ondersteunen.
 • Eenvoudige tools om in uw kracht te blijven in een omgeving die constant verandert en uitdaagt.
 • Inzicht in de wisselwerking tussen brein, emoties, lichaam en gedrag.
 • Bewust kunnen kiezen voor overzicht en een ‘open mind’.
 • Een eerste kennismaking met het bevrijden van levenskracht i.p.v. blokkeren van energie.

Na deze workshop weet u of de eenjarige opleiding tot Mindful Management passend is voor u en uw werk.

Voor wie?

De kennismakingsworkshop Mindful Management is bedoeld voor leidinggevenden op alle niveaus in de organisatie, die kennis willen maken met de kracht een eenvoud van mindfulness. Van de deelnemers wordt affiniteit met zingeving en arbeid en belangstelling voor meditatie en mindfulness verwacht.

Workshops

Wanneer:

Heeft u interesse in een kennismakingsworkshop Mindful Management? In het voorjaar komen we met de nieuwe planning.
Wilt u zich toch alvast oriënteren, neem dan contact op met Ben van den Brand: ben@openbewustzijn.nl of direct 06-51153990

 

 

EENDAAGSE WORKSHOP MINDFULNESS VOOR MANAGERS

Is dit herkenbaar?

 • Huidige organisaties hebben met permanente verandering te maken. Dat levert bij medewerkers en het management veel stress en gevoelens van onveiligheid op.
 • De complexiteit van huidige organisaties is enorm toegenomen. Paradigma's veranderen en oude organisatiestructuren voldoen niet meer. Hoe kunnen we uitvinden wat beter werkt?
 • Hiërarchisch leidinggeven werkt niet meer. Nieuwe vormen van zelfsturing en zelf organisatie zijn nodig. Maar hoe doe ik het anders?
 • De top-down benadering werkt verstikkend voor het talent en de mogelijkheden van medewerkers. Hoe kan ik leidinggeven dat medewerkers inspireert, uitnodigt en activeert?
 • We hebben naast rationele informatie ook emotionele en intuïtieve intelligentie nodig om in te spelen op de veranderingen in deze tijd. Maar hoe vertalen we dat naar de praktijk van alledag?

Dit vraagt om mindful leiderschap: door zicht te krijgen op je eigen aandachtsprocessen leg je de basis voor open, creatief en co-creërend leiderschap.

 • Mindful Management werkt vanuit een eeuwenoude traditie én me de nieuwste inzichten uit de neurowetenschappen en organisatiewetenschappen.
 • Mindfulness is een scholing in open, vriendelijke en niet oordelende aandacht, die direct resultaat brengt voor jezelf en voor de mensen met en voor wie je werkt.

Voor wie?

De 1 daagse workshop Mindfulness voor Managers is bedoeld voor leidinggevenden op alle niveaus in de organisatie, die kennis willen maken met de kracht een eenvoud van mindfulness: een tool om je stresspatronen te doorbreken, meer veerkracht te ontwikkelen en leiding te geven vanuit een open, vriendelijke en niet oordelende houding.

 

Wat realiseren wij?

In deze workshop nemen we je mee in de mogelijkheden je brein en lichaam aan te sturen via mindfulness en meditatieve oefeningen. Ook krijg je informatie over ontwikkelingen in de neurowetenschap en over de huidige en eeuwenoude toepassingen van mindfulness. Je krijgt bovendien praktische oefeningen aangereikt hoe je vanuit overzicht en een ‘open mind’ leiding kunt geven. Dit resulteert in:

 1. Inzicht in de wisselwerking tussen brein, emoties, lichaam en gedrag.
 2. Kennis over je eigen automatische stresspatronen én hoe je positieve patronen in jezelf kunt ‘programmeren’.
 3. Eenvoudige tools om in je kracht te blijven in een omgeving die constant verandert en uitdaagt.
 4. Bewust kunnen kiezen voor overzicht en een ‘open mind’.
 5. Bevrijden van levenskracht i.p.v. blokkeren van energie.

Voordelen

 • Je ervaart wat er gebeurt als je uit je gewoontepatronen van denken en handelen stapt en je ontdekt verfrissende nieuwe mogelijkheden.
 • Je krijgt inzicht in de mechanismen die onnodig en zelfs vaak contraproductief energieverlies veroorzaken, met vermoeidheid als gevolg.
 • Je leert je lichaam en brein te ontdekken als intelligente bronnen van inzicht, wijsheid en betrokken handelen.

Wat een leidinggevende zegt over mindfulness

“In mijn werk als leidinggevende probeer ik dicht bij mezelf te blijven. Dat is niet gemakkelijk in een stressvolle baan. Mindfulness en meditatie hebben me geholpen om weer thuis te komen. Dat thuiskomen bij jezelf vormt de basis en het fundament van een balans die onder andere in je werk overal naar uitstraalt. Mentale stabiliteit, rust, liefdevolle vriendelijkheid en aandacht als kernwaarden die je dagelijks in je werk toepast. Het werk wordt weer een bron van energie ondanks de druk, stress en spanning die het met zich meebrengt. Ik gun iedereen de kennismaking met Mindfulness. Kijk of het iets voor je is en of je er iets mee kunt! “

Frank Brouwers, manager specialistische zorg

Interesse in dit aanbod? Neem dan direct contact op met Ben van den Brand: ben@openbewustzijn.nl, tel. 06-51153990

of Dorle Lommatzsch dorle@openbewustijn.nl, tel. 06-23016358.

PRAKTISCHE INFORMATIE MINDFUL MANAGEMENT

De opleiding Mindful Management omvat:

 • Een intakegesprek (datum en tijdstip in overleg te bepalen) contactpersoon Ben van den Brand
 • 9 opleidingsdagen op vrijdagen. We starten weer in september 2020. Data zijn begin 2020 bekend
 • Een tweedaagse training (zonder overnachting), datum is begin 2020 bekend
 • Twee individuele supervisie uren (in overleg te bepalen).
 • Daarnaast krijgt u studieopdrachten mee in de vorm van mindfulness oefeningen, het uitvoeren van enkele opdrachten binnen uw werk, lezen, persoonlijke reflecties en tussentijds oefenen met (één van uw) mede-­ studenten. Reken hierbij op zes tot acht studie-­ en meditatie uren per week.

Kennismaken met Mindful Management

Binnenkort zijn er weer nieuwe data voor een kennismakingsworkshop.

Kosten: € 35 (Besluit u om de opleiding te doen? Dan betaalt u € 35 minder opleidingskosten)

Locatie

De opleidingsdagen worden gegeven in een met zorg uitgekozen locatie in Brabant: Land van Kleef 8, 5175 BT Loon op Zand.

Kosten

De opleidingskosten bedragen € 2500, de verblijfskosten € 560.

Extra: enkele boeken ter waarde van ongeveer € 150.

Docenten

Portret_Ben1Ben van den Brand heeft meer dan 20 jaar ervaring in diverse managementfuncties. Daarnaast is hij opgeleid als bestuurs-­ en organisatiewetenschapper. Hij heeft o.a. diverse opleidingen in de haptonomie gevolgd en de opleiding Mindful Coachen afgerond.

Lees hier hun volledige docentenprofiel

Portret_Dorle1Dorle Lommatzsch geeft leiding aan de Academie voor Open Bewustzijn en is hoofddocent van de tweejarige opleiding Mindful Coachen. Zij geeft sinds 1998 les in boeddhistische meditatie en is senior mindfulness-­trainer. Ook begeleidt zij mensen individueel vanuit de boeddhistische psychologie. Zij is auteur van twee boeken over mindfulness.

Lees hier hun volledige docentenprofiel


Aanmelden of meer informatie?

Heeft u interesse om de opleiding Mindful Management te volgen of wilt u overleggen of de opleiding passend voor u is? U kunt direct contact opnemen met:

Ben van den Brand benvandenbrand@home.nl

of Dorle Lommatzsch dorle@openbewustzijn.nl

MINDFULNESS VOOR ORGANISATIES

Een nieuw paradigma in een veranderende organisatie

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een trend maar ook een meer dan tweeduizend jaar oude bewustzijnstraining op basis van meditatie. Mindfulness is bovendien sinds 1980 intensief wetenschappelijk onderzocht. De laatste 10 jaar komt hier nog een enorme hoeveelheid neurowetenschappelijk onderzoek bij met betrekking tot de effecten van meditatie en mindfulness op onze hersenen en ons gedrag. Wetenschap en de eeuwenoude wijsheid uit het boeddhisme beginnen elkaar via mindfulness te naderen in onze tijd.

Mindfulness is een aandachtstraining die het volle potentieel van de mens aanspreekt en ontwikkelt. Het is een aandachtstraining die zich in eerste instantie richt op het eigen waarnemen, op de innerlijke belevingswereld. Eigenschappen zoals empathie, vriendelijkheid en openheid blijken daarbij niet toevallig te zijn, maar in een directe relatie te staan met het trainen van onze aandacht op basis van mindfulness. De training van de innerlijke houding van open, vriendelijke en niet oordelende aandacht blijkt effect te hebben op ons gedrag: We ontwikkelen openheid, we reageren met meer rust en objectiviteit, we weten afgestemd en effectief te handelen. Een win-win situatie voor onszelf en onze omgeving en een ‘must’ voor een organisatie die zoekt naar zelfsturende en verantwoordelijke medewerkers.

Wat heeft mindfulness een organisatie te bieden?

De resultaten die door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond zijn o.a.:

 • Betere samenwerking en communicatie
 • meer efficiëntie
 • meer verantwoordelijk gedrag
 • minder ziekteverzuim/voorkomen van burn-out
 • creatief en innovatief denken en handelen
 • meer tevredenheid bij medewerkers, management en klanten/cliënten

Hoe kun je mindfulness effectief implementeren?

Wil je een blijvend en diepgaand effect hebben op het functioneren binnen de organisatie, dan is een aanbod op drie niveaus noodzakelijk:

 • een aanbod voor leidinggevenden: Als het management geïnformeerd is over en ervaring heeft met mindfulness, is het in staat de juiste stappen te ontwikkelen om dit in de hele organisatie te implementeren en te faciliteren.
 • een aanbod voor medewerkers: Een stressreductie programma mindfulness voor medewerkers verlaagt het ziekteverzuim en brengt kennis over en begrip voor de praktische waarde van deze aandachtstraining voor het werk met cliënten/klanten, collega’s en team.
 • een aanbod voor klanten/cliënten en hun direct betrokkenen: Mindfulness technieken kunnen speels en eenvoudig aangeleerd worden. Cliënten ( en hun ouders) leren hun eigen stresspatronen beter te reguleren en zijn in staat op eigen kracht       de balans te herstellen. Een directe ontlasting voor de dienstverlenende medewerkers.

Daarnaast is het zaak wegen en middelen te zoeken waarbij mindfulness laagdrempelig wordt aangeboden, zodat de organisatie ‘went’ aan deze nieuwe invalshoek, b.v. door incidentele workshops of korte trainingen. Maatschappelijke vooroordelen, waarin mindfulness als zweverig of new-age-achtig wordt ingeschat, worden met openheid en correcte informatie bejegend. Geduld en respect voor mogelijke weerstand is hierbij essentieel. Creatief en innovatief communiceren en netwerken binnen de organisatie is eveneens noodzakelijk. Een manager die zelf duidelijk affiniteit en ervaring heeft met meditatie zou hierin de leiding kunnen nemen.

In welke vorm zou mindfulness in een organisatie aangeboden kunnen worden?

Hier enkele suggesties:

Aanbod voor leidinggevenden:

 • Een trainingsdag om kennis te maken met de achtergrond en (neuro)wetenschappelijke feiten rondom mindfulness plus een eerste kennismaking met meditatie als bewustzijnstraining.
 • Een training van 8 keer een dagdeel van 3 uur waarin de kennismaking zowel praktisch als theoretisch verdiept wordt. Het effect is een levendig begrip en een gevestigde toepassing van mindfulness in het dagelijkse leven en in het functioneren op de werkplek.
 • Managers die reeds affiniteit en ervaring hebben met mindfulness kunnen de opleiding Mindful Coachen volgen. Het resultaat: een eigen mindfulness-expert in huis.

Aanbod voor medewerkers:

 • Een stressreductie training mindfulness van 8 maal 2.5 uur om anders met stress en werkdruk om te leren gaan en burn-out te voorkomen.
 • Een vervolgtraining voor medewerkers van bij voorbeeld 5 keer 3 uur om te leren mindfulness op het werk toe te passen met collega’s en cliënten.
 • Medewerkers die reeds affiniteit en ervaring hebben met mindfulness kunnen de opleiding Mindful Coachen volgen. Het resultaat: Een medewerker die mindfulness-meditaties kan begeleiden voor collega’s en individuele stressreductie trainingen kan geven aan mensen met diverse stressklachten.  

Aanbod voor cliënten/klanten (en hun ouders):

 • Speelse workshop om anders met stress en emoties om te gaan. Een ontdekkingsreis naar ons vermogen onze innerlijke balans te hervinden.
 • 8-weken training ‘Speels mindfulness leren’ met creatieve en beweeglijke werkvormen

Aanmoedigingsbeleid om kennis te maken

Om mensen in een organisatie aan te moedigen kennis te maken met mindfulness zijn er nog andere mogelijkheden, die laagdrempelig zijn, weinig tijd vragen en niet kostenintensief zijn. Ze vragen wel om creatief denken en communiceren. Hier enkele voorbeelden:

 • Een eenmalige kennismaking met meditatie tijdens een teamdag, of een middag voor ouders van cliënten waarin eenmalig een mindfulness-les wordt gegeven. Afgestudeerde studenten van mijn opleiding staan hiervoor ter beschikking. Mogelijk aanbod: Mindfulness en yoga, mindfulness en natuurbeleving, mindfulness en de beleving van onze zintuigen, mindfulness en klankbeleving e.a.
 • Een artikel in de interne nieuwsbrief van de organisatie met ervaringen van werknemers of leidinggevenden over mindfulness.
 • Moedig arbodienst-deskundigen aan om het 8-weken programma voor medewerkers te volgen. Zij zullen door de training een heel nieuwe invalshoek krijgen als het gaat om beoordeling van stressklachten. Of bied een eigen training aan speciaal op maat voor arbo-deskundigen.
 • Vergoed als leidinggevende het 8-weken programma mindfulness dat jouw medewerker in eigen tijd heeft gevolgd om anders met stress om te leren gaan.

Wetenschappelijke achtergrond en toepassing van Mindfulness:

 • Wetenschappelijk onderzoek: www.mindfulnet.org enwww.mindfulexperience.org

 • Theorie U: leiding vanuit de toekomst die zich aandient, auteur Otto Scharmer. Hoewel hier het woord mindfulness niet in voorkomt, gaat het wel over leidinggeven vanuit hetzelfde paradigma.

 • Mind and Life Institute: building a scientific understanding of the mind to reduce suffering and build understanding: www.mindandlife.org

 • Allan Wallace continually seeks innovative ways to integrate Buddhist contemplative practices with Western science to advance the study of the mind: www.allanwallace.org

 • Opleiding Mindful Coachen door Dorle Lommatzsch: hoe mindfulness te implementeren in je eigen vakgebied www.openbewustzijn.nl

 • Mindfulness in Nederland België: www.mindfulness.startpagina.nl

Bent u als leidinggevende of bestuurslid geïnteresseerd en geïnspireerd door dit plan? Neem dan voor een vrijblijvende oriëntatie contact op via onze website. Of direct via mijn e-mail dorle@openbewustzijn.nl of telefoon 06-23016358.