Ken je dat? Je hebt echt genoeg van een stressvolle gewoonte en je neemt je heilig voor het voortaan anders te doen. En… binnen de kortste keren zie je jezelf weer herhalen, wat je net hebt afgezworen. Zelfverwijt en schuldgevoelens volgen vanzelf. We zitten nu niet alleen met een slechte gewoonte maar ook met kritiek op onze slechte gewoonte. Dat klinkt redelijk hopeloos.
Wat kunnen we leren van ons brein?
Ten eerste: het is niet onze schuld, dat we onze gewoontepatronen door een simpel wilsbesluit niet kunnen veranderen. Dat is eenvoudigweg niet genoeg.
Hier de uitleg: bewust-iets-willen zetelt in het bovenbrein, in de neocortex. Maar we hebben ook een primitiever brein – het benedenbrein (dat bestaat uit de hersenstam en het limbische systeem), dat volgens heel andere wetmatigheden werkt. Dit benedenbrein heeft een eigen agenda en trekt zich niets aan van wat het bovenbrein zo allemaal bedenkt.
Voor een echte verandering hebben we nodig dat ons HELE brein meewerkt: top-down, dat wil zeggen: een bewust inzicht en een bewust besluit vanuit ons bovenbrein (de neocortex), en bottom-up: het voelen en ervaren van de gewenste verandering in ons lichaam, wat gelinkt is aan ons benedenbrein. Als we ook het benedenbrein de gelegenheid geven, om mee te werken en eens te zijn met onze voornemens, dan hebben we meer kans van slagen. De vraag is alleen: hoe doen we dat?
Probeer dit eens uit:
Oefening baart kunst
Meer weten?
Wil je meer te weten komen over de werking van het boven- en benedenbrein? Lees dan het prachtige boek van Daniel Siegel ‘Het hele brein, het hele kind’. Hier vindt je eenvoudige breinkennis in Jip-en-Janneke-taal. Het is geschreven voor ouders, die de ontwikkeling van hun kind willen stimuleren. Maar eigenlijk is het een aanrader voor iedereen, die op eenvoudige en praktische wijze kennis wil maken met de wonderlijke wereld van ons brein.
Ben je nieuwsgierig hoe je breinkennis kunt inzetten voor jezelf en anderen?
Kom dan naar de eendaagse workshop ‘Vredesonderwijs en ons brein’ of meld je aan voor de tweedaagse training ‘Mindfulness en Neurowetenschappen’.
De Academie voor Open Bewustzijn verzorgt sinds 2010 opleidingen en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. De opleidingen zijn erkend door het CRKBO en vinden plaats in drie regio’s in het land.