Je bekijkt nu Relaties en mindfulness

Relaties en mindfulness

Het echtpaar dat tegenover me zit, kijkt me verwachtingsvol aan. Ze hebben (eindelijk) de stap genomen om wat hulp toe te laten na maanden van geworstel en verwijdering en nu hopen ze dat ik de truc zal vertellen, waardoor alles beter wordt. En ‘de truc’ vertel ik inderdaad, maar het is niet wat ze verwachten én eigenlijk ook niet wat ze willen horen. Wat ik uitleg is dat ze allebei nog iets te leren hebben op het gebied van hun emoties en wel: hoe ze beter met hun eigen emoties om kunnen gaan.

Relaties – een bron van geluk of een bron van strijd?

Onze partnerrelatie is, en onze relaties met onze dierbaren zijn een bron van vervulling en geluk, maar evengoed een bron van strijd, van angst en emotionele pijn. We willen verbinding én autonomie, en soms willen we ons alleen maar terug trekken. Hoe kan je je relaties gestalte geven op een manier die bijdraagt aan het geluk van jezelf en van de ander? We denken vaak dat we ons dan met onze emoties bezig moeten houden, of met beter leren verbaal te communiceren. Beide is handig en helpt beslist, maar wat het meest grondig bijdraagt aan meer tevredenheid en geluk in je relaties is het leren managen van je fysiologische reacties.

Primitieve reacties

Want ons lichaam reageert veelal op situaties om ons heen, alsof het een levensbedreigende situatie is. Het is onze primitieve overlevingsreactie, die goed paste in de tijd dat een tijger ons achterna zat. Maar we reageren dus nog steeds zo, totaal onbewust, wanneer onze partner of collega fronsend kijkt of niet reageert op wat we zeggen. Het gaat dus over een gevoel van veiligheid. En alles wat onprettig, irritant of soms alleen maar onverwacht is, ervaart ons zenuwstelsel als ‘onveilig’ en vanuit die modus reageren we.

Veiligheid als basis

Maar zoals gezegd, je kunt kennis over het autonome zenuwstelsel bewust gebruiken om jezelf op veilig te zetten. En als jij je veilig voelt heeft dat een positief effect op de ander. En tenslotte, je kunt jezelf op veilig zetten middels mindfulness: vriendelijke open aandacht in het moment voor je lichaam en vanuit een positie van overzicht.

Na een aantal sessies en vele keren zelf oefenen, waren de man en vrouw erin geslaagd om als ze zich aangevallen voelden, niet direct te reageren, maar eerst zichzelf ‘op veilig te zetten’. Dat kwam hun conversatie erg ten goede. Door voor het eigen welzijn te zorgen, konden ze ontspannen en objectiever kijken naar de ander. Van hieruit ontstond een natuurlijke betrokkenheid op elkaar. Daardoor lukte het veel beter om te luisteren naar de ander en ook om tijdens het spreken, de woorden beter af te stemmen in plaats van hun boosheid er uit te gooien.

Middels de simpele korte oefening hieronder kun je ervoor zorgen dat je overlevingssysteem ontspant en je je meer ontspannen voelt en dat jouw gevoel van welzijn, stabiliteit en veerkracht toeneemt.

Oefening – in 20 seconden in balans

Zwaarte voelen

Ga stabiel staan, verplaats je gewicht naar het midden van je voeten. Voel de verticale as in je lichaam, en nodig jezelf uit ontspannen en alert/wakker te staan. Voel waar je zwaarte kunt waarnemen in je lijf.

Ademen

Stel je voor dat je adem kan circuleren: vanaf je stuitje gaat je inademing langs je rug omhoog tot je kruin en bij de uitademing gaat je adem vanaf je hoofd langs je voorkant weer naar beneden. Doe dit een aantal keren.

Ruimte waarnemen

Stel je nu de ruimte vóór je, achter je, links en rechts van je, boven en onder je voor. Voel hoe het is om in het midden van deze ruimte te staan. Maak de ruimte zo groot of zo klein als het voor jou gemakkelijk en veilig voelt. Anderen passen er makkelijk in (of vallen erbuiten) zonder dat je persoonlijke ruimte wordt aangetast.

Kwaliteit opmerken

Hoe zou het zijn om op dit moment een beetje meer gemak in je lijf te voelen? In kaken, schouders, buik en benen? ( i.p.v. ‘gemak’ kun je ook een andere kwaliteit uitnodigen. B.v. Vertrouwen, kracht, ontspanning, etc.)
Merk je nu een verandering op in je denken, stemming en lichaamsgevoel?

Nieuwsgierig naar workshops rondom mindfulness en relaties? Kijk hier in de volledige agenda van de Academie voor Open Bewustzijn