Je bekijkt nu Een bijzondere plek in Tilburg: Het Zonnelicht

Een bijzondere plek in Tilburg: Het Zonnelicht

Een Artikel van Katrien van Burken

Op een zonnige ochtend besloot ik deel te nemen aan een meditatie-ochtend op deze bijzondere plek middenin de stad Tilburg. En wát een fijne ervaring werd het! Ik zal niet alle geheimen prijsgeven, daarvoor moet je er zelf heen gaan om het te ervaren. Maar een inkijkje wil ik je toch niet onthouden.

Mini Retraite

In het drukke alledaagse leven hebben we (of althans, ik) soms een escape nodig. Je kunt op stap gaan met vrienden, in het bos gaan wandelen, een concertje of een filmpje meepikken of eens goed uitslapen maar je kunt dus ook op mini retraite gaan in ons eigen Tilburg. Zodra je de poort van het Zonnelicht binnenloopt, beginnen al je zintuigen met het aftasten van de omgeving. Je ziet zoveel moois, je hoort in principe bar weinig aan geluid terwijl je midden in de stad zit, ja het ruisen van de bamboe is eigenlijk het enige geluid. Je ruikt de natuur en het hout van het meditatiehuis en een kopje verse thee of koffie. Je voelt, in mijn geval, een soort rust over je neerdalen. Het lijkt wel alsof je in een land hier ver vandaan bent. Een oase in de binnenstad!

Welkom

Karin de Leeuw heeft een prachtige omgeving gecreëerd waar je je welkom voelt. En ze benadrukt hierbij dat iedereen echt welkom is, of je nou een goedgevulde portemonnee hebt of niet. Daarom zijn er diverse Zonnelichtdagen op basis van een vrijwillige of lage bijdrage. Dit zorgt voor een laagdrempelige sfeer. Ikzelf zie deze ochtend een gevarieerde groep samenkomen. Je hoeft niet in een kekke legging allerlei poses uit te voeren of je enigszins opgelaten te voelen als je een onderdeel niet mee kan of wil doen. Alles is goed en mag, met respect voor de ruimte en de omgeving waarin je je bevindt. De omgeving voelt, zoals ik al zei, heel warm en rustgevend aan, met oog voor detail en toch sober. Je hebt ook niet veel afleiding nodig.

Meditatie

In mijn geval neem ik deel aan een Zonnelichtochtend (op zondag). Deze ochtend werd door Dorle Lommatzsch, founder van de Academie voor Open Bewustzijn geleid. Ik heb al wel wat meditatie-ervaring maar was wel erg benieuwd; zou ik écht een uur stil kunnen zitten? Gelukkig bleek dit niet het geval en zijn we door middel van een aantal lichaamsoefeningen de meditatie ‘in’ begeleid. Zoals ik al eerder zei, ik wil niet teveel prijsgeven van mijn ervaring omdat ik vind dat als je interesse hebt, je gewoon zelf moet gaan kijken en meedoen. Maar ik kan je dit zeggen: het was een bijzondere ochtend. Tot mijn grote verbazing werd ik meegenomen in een rollercoaster van gevoelens. Ja dat klinkt vrij zweverig uit mijn mond, als je mij persoonlijk zou kennen zou je hier hard om lachen. Maar serieus, de omgeving, de zachte meditatie en ‘stof tot nadenken’ die Dorle ons meegaf tijdens en na de sessie, krijg ik niet meer uit mijn hoofd. Het heeft iets losgemaakt waar ik meer van wil weten en zeker meer mee ga doen. Wat fijn dat juist deze plek bij mij letterlijk om de hoek zit!

Stiltedagen op maandag

Bijzonder is dat je op maandag, tijdens de stiltedag,  vrij door de tuin mag wandelen, of ergens in stilte op een plekje in de bamboetuin kan gaan gaan zitten. Om zomaar even stilte te ervaren, te staan of lopen met jezelf. Doe mij een lol en gun jezelf dat als je daar zin in hebt.

Karin wil Het Zonnelicht delen met zoveel mogelijk mensen en zorgt, door samen te werken met verschillende aanbieders, voor een gevarieerd programma. Terwijl ik dit schrijf valt er een mooi gekleurde en zeer duidelijke folder in de brievenbus met haar programma en ‘missie’ erop. Die ga ik dus niet verder uitspitten. Dus, als ik je al niet had overtuigd met mijn verhaal, ga er eens langs. Ze hebben er ook lekkere thee 😉

Kijk voor actuele activiteiten en het lesprogramma op www.hetzonnelicht.nl

In samenwerking met bevlogen en deskundige meditatie-leraren  wil de Academie voor Open Bewustzijn  samen met Het Zonnelicht een actieve bijdrage leveren om Tilburg rijker te maken op het gebied van meditatie, mindfulness en contemplatie.