Je bekijkt nu Mijn passie voor vrede

Mijn passie voor vrede

Ik ben geboren in Berlijn. Als 17-jarige verliet ik Duitsland en vestigde mij in Nederland. Ik voelde me in Duitsland benauwd. Ik wist niet waarom.  Geplaagd door onduidelijke schuldgevoelens en schaamte, zocht ik mijn weg naar de oorzaken van mijn neerslachtigheid en levensangst. Zelfonderzoek en meditatie hielpen me geleidelijk aan zicht te krijgen op de wortels van mijn gevoelens. Nu, vele jaren later, weet ik wat de diepste reden is, waarom ik Duitsland had verlaten: ik worstelde met het onverwerkte oorlogstrauma van mijn ouders en mijn land.

Van wond naar wonder

En nog vele jaren later kan ik zeggen: dit verdrietige feit heeft bijgedragen tot mijn passie voor vrede. De wond is een wonder geworden. De weg van niet oordelende en open aandacht – de weg van mindfulness – heeft me geholpen en geheeld. De weg van open en niet oordelende aandacht helpt en heelt me nog steeds. Het is voor mij de basis voor innerlijke en uiterlijke vrede.
Wil je meer lezen over de geschiedenis van mijn zoektocht? Lees dan hier verder.

Neurowetenschap als vredesonderwijs

Vele jaren later ontdekte ik de neurowetenschap. Neurowetenschappelijke lessen zijn voor mij spirituele lessen. Ze bevrijden en helen mij. Als ik weet hoe mijn brein en autonome zenuwstelsel functioneren, dan kan ik beter zien wat werkt. Ik ben dan realistisch over mijn eigen neiging tot oorlog voeren en ik ben realistisch over de condities die ik nodig heb om vrede te beleven en vrede te verspreiden. Wat ik heb ontdekt wil ik graag delen en doorgeven.

Dorle Lommatzsch

Februari 2017

Vrede beleven en vrede verspreiden

In onze workshops zoals  bij voorbeeld Vredesonderwijs en ons brein  of Mindfulness in Relaties leer je in een notendop hoe je zelf kan bijdragen tot vrede in jezelf en vrede in jouw relaties.

Nieuwsgierig? Kom dan naar een van onze workshops.

De Academie voor Open Bewustzijn verzorgt sinds 2010 opleidingen en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie. De opleidingen zijn erkend door het CRKBO en vinden plaats in drie regio’s in het land.