Stress zit tussen je oren!

Het limbisch systeem

Zo ongeveer tussen je oren, bevindt zich in je brein het limbisch systeem. Het limbisch systeem kun je zien als een soort persoonlijke beveiligingsdienst. Zonder dat we ons hier van bewust zijn scant dit systeem de hele dag of onze omgeving veilig, onveilig of neutraal is.

Omdat we in een tijd van veel veranderingen, onzekerheden en maatschappelijke druk leven, voelen veel mensen zich onzeker. Het limbisch systeem gaat dan op onveilig en activeert allerlei processen in ons lichaam als voorbereiding op potentieel onveilige situaties. Onze bloeddruk en hartslag gaan iets omhoog, de spierspanning neemt iets toe en we komen in een staat van licht verhoogde alertheid. Een gezond mechanisme, totdat het een min of meer chronisch karakter krijgt. Dan worden we ziek en raken burn-out.

Stress-onderzoeker Rober Sapolsky

De beroemde stress-onderzoeker Robert Sapolsky zegt het als volgt: 'Stress gerelateerde ziektes ontstaan voornamelijk doordat we zo vaak een fysiologisch systeem activeren dat geëvolueerd is om te reageren op acute fysieke noodsituaties. Wij schakelen het daarentegen maanden achter elkaar in, wanneer we piekeren over ons zelf, collega’s, vergaderingen, targets, enz..'

Veilig, onveilig of neutraal

Als we mindfulness toepassen leren we te observeren of we ons  prettig, onprettig of neutraal voelen. Voor ons brein en autonome zenuwstelsel betekent dit het herkennen van veilige, onveilige of neutrale prikkels, intern en extern. We leren door de training in mindfulness ons lijf bij gevoelens van onveiligheid terug te brengen in de veilige modus. Dat is van belang om gezond en vitaal te blijven maar ook om aandachtig en zonder stress met je omgeving in contact en communicatie te kunnen zijn.

Stressreductie

Stress en stressreductie is een belangrijk onderwerp binnen de opleiding Mindful Management. Hoe kun je je gesprekspartners en samenwerkingspartners immers een veilig gevoel geven als je eigen lijf en brein op onveilig staan? Jouw gevoelens van veiligheid en rust vormen de basis voor een vertrouwde en productieve interactie met je omgeving. Hoe mooi kan het zijn? Jij krijgt je stress tussen je oren uit en je hele omgeving profiteert mee!

Nog meer weten: lees dan  dit artikel!

 

Ben van den Brand

Docent Mindful Management

De Academie voor Open Bewustzijn start begin 2019 opnieuw de jaartraining Mindful Management.
De Academie verzorgt sinds 2010 opleidingen en trainingen op het gebied van mindfulness en communicatie.
De opleidingen zijn erkend door het CRKBO en vinden plaats in drie regio's in het land.

Geplaatst in Mindful Management, Mindfulness, Neurowetenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *